Последни новини
Home / Законът / ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), неговия заместник и помощник. Това ще стане въз основа на подбор по правила  приети от Пленума на съвета, а  чрез министъра на правосъдието за избора ще бъдат уведомени  Евроюст и Европейската комисия.

В рамките на срока за подаване на заявления  са подадени кандидатури от Елка Ваклинова – прокурор в Софийска градска прокуратура, Димитър Халачев – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, Ивайло Илиев – прокурор в Окръжна прокуратура – Кюстендил и европейски делегиран прокурор в Европейската прокуратура, Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, и Бисерка Стоянова – завеждащ специализиран отдел 01 „Специализиран“ в Националната следствена служба.

Димитър Халачев и Ивайло Илиев са подали заявления и за позицията „помощник на националния член“. Кандидатура за същата позиция е подала и Светослава Пенчева – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

Предстои допускане по документи на кандидатите до следващия етап от процедурата, което ще бъде извършено от Комисията по допустимост, избрана чрез жребий с решение на Пленума на ВСС.  След обявяване на списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати Пленумът на Висшия съдебен съвет ще определи датата, мястото и началния час на изслушване на допуснатите кандидати, съобщиха оттам.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.