Последни новини
Home / Законът / В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

Defakto.bg

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен Доклад относно върховенството на правото в ЕС за 2022 г. Това отчетоха представители на различни институции на второто заседание на Съвета за прилагане на националния координационен механизъм за върховенство на правото, проведено днес в Министерството на правосъдието, съобщиха оттам.

Негови съпредседатели са министър Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, на заседанието дойдоха вицепремиерът Иван Демерджиев, председателят на ВАС Георги Чолаков, Галина Тонева от ВКС, зам.-главният прокурор Даниела Машева, главният инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, Антон Славчев от КПКОНПИ, главният секретар на МС Красимир Божанов, представители на министерствата на финансите и на културата. Присъстваха и членове на Гражданския съвет.

От Висшия съдебен съвет (ВСС) посочиха предприетите действия за приключване на обявени конкурси във ВКС, административните и окръжни съдилища,  както и своевременното насрочване на нови – например за апелативните съдилища. От Инспектората към ВСС бе отчетено изготвянето на анализи по Кодекса за етично поведение на магистратите.

Акцент на заседанието бе темата за медийния плурализъм и свободата на словото, както и необходими промени в наказателното и гражданското законодателство и др. Всички предложения ще бъдат детайлно обсъдени в междуведомствен формат с участието на гражданския сектор, конкретните решения ще се предлагат на Съвета. В парламента вече са и изменения в НК, свързани с обидата и клеветата срещу висши длъжностни лица.

Единодушно членовете на Съвета настояха министър Зарков да инициира промени в постановлението на МС за неговото създаване, така че да бъде включен и представител на Висшия адвокатски съвет.

С удоволствие ще изпълня това решение!“,  отговори министърът. И допълни, че конституирането на този Съвет като вътрешен механизъм за контрол и наблюдение „един над друг“ има голяма роля за сваляне на наблюдението над България от ЕК.

Основна цел на Европейския механизъм за върховенството на правото/закона е да стимулира междуинституционалното сътрудничество и да насърчава всички институции на ЕС да си взаимодействат в рамките на институционалните им компетентности. Съобразно обичайната си практика ЕК отново прикани националните парламенти и компетентните национални органи да обсъдят задълбочено и с нужната отговорност доклада на комисията.

Конституирането на този Съвет като вътрешен механизъм за контрол и наблюдение „един над друг“ има голяма роля за сваляне на наблюдението над България от ЕК, подчерта Крум Зарков. Оперативната дейност трябва да продължи, тя е и в интерес на българските граждани, подчерта министърът.

Утре ще се проведат разговори на техническо ниво между ЕК и българските институции за изпълнението на препоръките от втория годишен доклад.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.