Последни новини
Home / Законът / В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

Defakto.bg

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен Доклад относно върховенството на правото в ЕС за 2022 г. Това отчетоха представители на различни институции на второто заседание на Съвета за прилагане на националния координационен механизъм за върховенство на правото, проведено днес в Министерството на правосъдието, съобщиха оттам.

Негови съпредседатели са министър Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, на заседанието дойдоха вицепремиерът Иван Демерджиев, председателят на ВАС Георги Чолаков, Галина Тонева от ВКС, зам.-главният прокурор Даниела Машева, главният инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, Антон Славчев от КПКОНПИ, главният секретар на МС Красимир Божанов, представители на министерствата на финансите и на културата. Присъстваха и членове на Гражданския съвет.

От Висшия съдебен съвет (ВСС) посочиха предприетите действия за приключване на обявени конкурси във ВКС, административните и окръжни съдилища,  както и своевременното насрочване на нови – например за апелативните съдилища. От Инспектората към ВСС бе отчетено изготвянето на анализи по Кодекса за етично поведение на магистратите.

Акцент на заседанието бе темата за медийния плурализъм и свободата на словото, както и необходими промени в наказателното и гражданското законодателство и др. Всички предложения ще бъдат детайлно обсъдени в междуведомствен формат с участието на гражданския сектор, конкретните решения ще се предлагат на Съвета. В парламента вече са и изменения в НК, свързани с обидата и клеветата срещу висши длъжностни лица.

Единодушно членовете на Съвета настояха министър Зарков да инициира промени в постановлението на МС за неговото създаване, така че да бъде включен и представител на Висшия адвокатски съвет.

С удоволствие ще изпълня това решение!“,  отговори министърът. И допълни, че конституирането на този Съвет като вътрешен механизъм за контрол и наблюдение „един над друг“ има голяма роля за сваляне на наблюдението над България от ЕК.

Основна цел на Европейския механизъм за върховенството на правото/закона е да стимулира междуинституционалното сътрудничество и да насърчава всички институции на ЕС да си взаимодействат в рамките на институционалните им компетентности. Съобразно обичайната си практика ЕК отново прикани националните парламенти и компетентните национални органи да обсъдят задълбочено и с нужната отговорност доклада на комисията.

Конституирането на този Съвет като вътрешен механизъм за контрол и наблюдение „един над друг“ има голяма роля за сваляне на наблюдението над България от ЕК, подчерта Крум Зарков. Оперативната дейност трябва да продължи, тя е и в интерес на българските граждани, подчерта министърът.

Утре ще се проведат разговори на техническо ниво между ЕК и българските институции за изпълнението на препоръките от втория годишен доклад.

 

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.