Последни новини
Home / Гостува ни / На Съвета по правосъдие и вътрешен ред ЕК очаква положително решение за разширяването на Шенген

На Съвета по правосъдие и вътрешен ред ЕК очаква положително решение за разширяването на Шенген

Defakto.bg

България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка на Комисията през октомври – това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в отговор на въпрос за решението на Нидерландия да наложи вето върху присъединяването на страната ни към Шенген, съобщи БНР.

Еврокомисар Йохансон допълни, че това е заключението след мисията на Комисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище, в т.ч. и от страните, които са искали още пояснения. На въпрос как ще коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, тя отговори:

„Изобщо нямаме такава информация. Така че в четвъртък на масата на Съвета ще бъдат всички доклади, които сочат, че България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. И очаквам такъв да бъде и резултатът от гласуването тогава“.

В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред, на който ще се гласува присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас отново заяви, че разширяването означава повече, а не по-малко контрол по границите: „Мит е, а и е нечестно да се прокарва аргументът, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол. Това е повече, а и по-добър контрол“.

„За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този процес на влизане на България и Румъния в Шенген“, заяви пред БНР Ивайло Калфин – директор на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд, бивш външен и социален министър.

Много пъти ЕК каза, че страната ни е абсолютно готова. Много пъти ЕП прие подобно становище. Миналия месец България покани експерти от европейските страни, за да се запознаят на място с това как работят всички системи, които се изискват за Шенген. Нидерландия отказа да изпрати техни експерти тогава. Те не се интересуват много от истината, която е обективна, а просто са си взели предварително някакво решение, което са го взели от над 10 години вече“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него ще е много трудно да се промени решението на Нидерландия преди 8 декември, когато трябва да се гласува присъединяването ни към Шенгенското пространство. Все пак трябва да се полагат усилия до последния момент, смята Ивайло Калфин.

За да влезе България в Шенген, е необходимо единодушие от всички страни-членки. Към присъединяването ни изрази резерви и Австрия.

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.