Последни новини
Home / Законът / Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Defakto.bg
В сряда  Мониторинговата група в Европейския парламент ще обсъди ситуацията в България с министъра на правосъдието Крум Зарков. Това ще стане при закрити врата в Брюксел на 8 декември, съобщи БНР.   В същия ден Съветът на ЕС трябва да вземе решение за присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като Австрия и Нидерландия заявиха, че ще ни блокират.

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт с предложените допълнителни промени след препоръките на Венецианската комисия.

Консултациите ще продължат до 19 декември, според поетия ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост пакетът от промени трябва да стане действащ закон през юни 2023 г.

Както е известно, той предвижда ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.  Негова цел е също да преодолее наличния дисбаланс между правата на обвиняемия, подсъдимия и осъдения и тези на жертвите на престъпления.

Направените предложения са в изпълнение на над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, свързани с неефективно разследване и защитата на правата на пострадалите; препоръки на Комисията за демокрация чрез право към СЕ (Венецианската комисия), включително от последната й мисия през септември, както и на Европейската комисия.

Новите моменти в предлагания механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор предвиждат отказите за образуване на разследване срещу него да подлежат на съдебен контрол на две инстанции, като пред съд се обжалва и прекратяването и спирането на досъдебното производство.

Въвежда се „вътрешен прокурорски контрол“ върху действията на прокурора (наказателен съдия), който разследва Главния. Той ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия (той трябва да е от ВКС), който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор. Контрольорът ще бъде избиран след като има повдигнато обвинение срещу обвинител №1.

Предвижда се също намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председателите на двете върховни съдилища, но при допълнителни изисквания.

Въвеждат се още критерии за наказателните съдии от окръжни и апелативни съдилища, както и от ВКС, които ще попадат в списъка, от който ще се избира прокурора ад хок, разследващ главния прокурор. В последните 7 години той трябва да е работил като наказателен съдия, за да се затвърди гаранцията за висок професионализъм и опит в сферата на наказателното право и процес.

Изисква се и получаването на изрично съгласие на съдиите, за да бъдат включени в списъка.

Извън това се въвежда съдебен контрол в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отказ да се образува наказателно производство ще е с по-широк обхват и ще включва всички тежки престъпления, включително и такива, чието извършване може да доведе до нарушаване на основни права.

Пострадалите от престъпления ще имат право на обжалване на отказа, като могат да се запознават с материалите от извършените предварителни проверки.

B ĸpaя нa юли бившият пpaвocъдeн миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa изпpaти на председателя на Венецианската комисия Клер Бази Малори  законодателни мерки зa създаване на действащ механизъм за търсене на oтгoвopнocт при данни за извършено престъпление. Комисията като цяло одбори законопроекта и отправи препоръки,  които екипът на министър Зарков нанесе в проектите за ЗСВ и НПК.   Cпopeд Зapĸoв ocoбeнo вaжен е въвеждания  cъдeбeн ĸoнтpoл нaд aĸтoвeтe нa пpoĸypaтypaтa, c ĸoитo oтĸaзвa дa oбpaзyвa нaĸaзaтeлни  пpoизвoдcтвa.  “ Така  peaлнo нeдoceгaeмocттa нa  глaвния пpoĸypopo щe бъдe oгpaничeнa“,  категерочен е той.

Проектът и мотивите към него – тук  и тук

 

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.