Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Defakto.bg

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас. Това заяви пред български журналисти в Тирана президентът Румен Радев.  Той заяви, че знае това от проведените разговори най-вече с двете страни, които все още се колебаят, специално с Марк Рюте, догодина България да се присъедини към Шенген.   Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да си свършим работата и в България.

По думите му Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Радев призова партиите да не политизират темата: „Нека тази тема не се политизира, нека не се използва за лична разправа между партийни лидери. Има нещо много важно, което трябва да се свърши – този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да се свърши, добави той.

Относно видеоматериал и снимки в няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци, един от които е ранен, Румен Радев коментира, че се извършва щателна проверка по случая.

Към момента от доказателствата е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на „Гранична полиция“, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант, добави Румен Радев.

„Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, и политическата система“, каза Радев, помолен да коментира разменените реплики между него и „Продължаваме Промяната“ (ПП). На въпрос какво е довело до влошаването на отношенията, Радев каза, че не иска да се връща назад. „Винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес, това винаги ми е било отправна точка“, каза той.

Държавният глава съобщи още, че в Брюксел е бил подписан Меморандум за разбирателство от служебния министър на финансите Росица Велкова и гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и председателя на Еврогрупата Паскал Донъхоу. Това е Меморандум, с който започва подготовката за сеченето на евромонети, добави Румен Радев. По думите му това е резултат от работата на няколко правителства за пълноценна европейска интеграция  (БТА).

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.