Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата отрича стрелбата срещу мигранти на границата

Прокуратурата отрича стрелбата срещу мигранти на границата

Defakto.bg

Проверка на Бургаската прокуратурата е установила, че не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на българо -турската граница, както се твърди в публикувания в британската медия Sky News  материал.

 Това казва главният прокурор Иван Гешев: „Този инцидент е преди 2 месеца. Надявам се да не се използва в момента ситуативно.  България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне до тази общност. Надявам се този случай да не се използва ситуативно за някакви политически цели, които не са в интерес на България“.

„Скай нюз“ излъчи видео, в което сириец твърди, че е бил прострелян в ръката от български гранични служители при опита му да премине границата.  Репортажът е от  3 октомври. Разследването на британската  медия показва и позиция от МВР – снимки на щети, причинени от хвърлени от мигрантите камъни. От камък е бил ранен и един граничар, който е бил ударен по главата.Вътрешният министър Иван Демерджиев определи репортажа като тенденциозен,  в него него няма  уточнение  от коя посока е стреляно, каза той.

Главният прокурор Иван Гешев коментира темата в края на конференцията „Стоп на езика на омразата“, която той закри днес. На нея присъстваха духовни водачи, главни прокурори от Европа, магистрати и представители на неправителствени организации. Главният прокурор коментира, че конференцията е постигнала целта си – да се съберат всички, ангажирани с тази дейност (борба с речта на омразата) –  неправителственият сектор, духовни водачи, и институциите на съдебната
власт. Според Иван Гешев част от проблема с речта на омразата е и регулацията в социалните мрежи, както и „крехкият баланс между свобода на словото и реч на омразата“. Един от важните въпроси на конференцията бе как да ги разграничим, така че да не загубим свободата на словото, но да не допуснем и реч на омразата,  казва главният прокурор.
В отговор на журналистически въпроси главният прокурор Иван Гешев коментира, че България покрива стандартите за членство в Шенген, като страната ни отговаря на всички изисквания и би било незаслужено да не бъде допусната до тази общност. „Ние сме европейска държава и спазваме  европейските стандарти“, подчерта Иван Гешев.

След края на форума Гешев разговаря с представители на неправителствения сектор, които се оплакват, че политиците не търсят тяхното мнение, когато подготвят законопроекти. По  този повод  Гешев казва, че отношението към  съдебната власт е същото.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.