Последни новини
Home / Законът / Нови осъдителни решения срещу България от Европейския съд

Нови осъдителни решения срещу България от Европейския съд

Defakto.bg

Европейският съд за правата на човека установи нарушения по три български жалби – Ganchevi v. Bulgaria,(Application no. 40026/19);Stoyanova v. Bulgaria (Application no. 40101/19); Halil v. Bulgariа (Application no. 40029/19), съобщава Светла Маргаритова в блога си pravanachveka.com  

Делата са подобни на жалбата Kirilova and Others v. Bulgaria (nos. 42908/98 and 3 others, 9 June 2005)

Имотите на жалбоподателите са били отчуждени за благоустройствени мероприятия по ЗТСУ съответно през 1082, 1983 и 1985 г. Те е трябвало да получат като обезщетения апартаменти в жилищна сграда, която община Добрич се задължила да построи. Строителството започва едва през 2010 г., но през 2014 г. е спряно поради липса на финансиране и е възобновено  през 2019 г. Предстоящо е предаването на жилищата към ноември 2022 г. Съдът няма информация дали жалбоподателите са ги получили вече.

Европейският съд приема, че прекомерно дългият период от повече от 30 години (изчислен от датата на ратифициране на чл. 1 от Протокол 1 от България през 1992 г.) им е причинил неимуществени вреди.

В настоящия случай не изглежда, че властите са проявили нежелание да помогнат на жалбоподателите, нито че са се противопоставили активно на опита на последните да получат дължимите им апартаменти. Въпреки това забавянето, причинено по тяхна вина, не е надлежно обосновано, тъй като липсата на достатъчно финансови ресурси на община Добрич  само по себе си не може да оправдае толкова дълго забавяне.  Освен това, дори да се приеме, че жалбоподателите ще получат дължимия им апартамент през втората половина на 2022 г., остава фактът, че в продължение на много години  те са били изправени пред несигурност и е трябвало да понесат прекомерно бреме. По този начин, дори след евентуалното  предоставяне на апартамента, справедливият баланс, изискван съгласно член 1 от Протокол № 1, няма да бъде постигнат. Ето защо е установено нарушение на чл. 1 от Протокол 1 и на жалбоподателите е присъдено обезщетение за неимуществени вреди.

Поради това е установено нарушение на чл. 1 от Протокол 1 и на жалбоподателите са присъдени неимуществени вреди.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.