Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

Defakto.bg

 

Министърът представи основните законопроекти, разработени от МП, които отразяват ангажиментите на България в областта на върховенството на правото и борбата с корупцията и са включени и в Националния план за възстановяване и устойчивост.  От страна на членовете на групата най-голямо внимание беше проявено към проектите за изменение на НПК и ЗСВ във връзка с механизма за разследване на главния прокурор и изпълнението на решения на ЕСПЧ и препоръки на Венецианската комисия в този контекст. ЕК открои като много добра европейска практика създаването и ефективното функциониране на Съвета за върховенство на правото, съпредседателстван от министъра на правосъдието и представляващия ВСС, в който участват представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на НПО. Според ЕК и представители на групата за  мониторинг, дейността на Съвета е много добра основа за изпълнение на препоръките в годишния Доклад за върховенство на правото. Групата оцени предприетите действия и ще продължи да следи изпълнението на законодателните инициативи, включително с активното участие на гражданското общество, съобщиха от МП.
В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата е в ход. Това казва служебният министър на правосъдието Крум Зарков в интервю за БТА, след като участва в закрито заседание на подкомисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Брюксел.

Той отбелязва, че въпросът със „златните“ паспорти – за предоставяне на гражданство срещу инвестиции – е бил повдигнат на днешното заседание на подкомисията. Зарков уточни, че общо България досега е издала малко над 120 такива паспорта. Проверката на ДАНС за всеки един продължава. Министерството на правосъдието демонстрира, че когато дойдат достатъчно ясни данни, не се колебаем въобще да изпратим предложение до президента да им бъде отнето гражданството, заяви министърът. Той добави, че след като бяха приети законови промени в предишното Народно събрание, сега като министър на правосъдието подписва искания за отнемане на гражданство, защото е било установено, че инвестициите, които са били направени, за да се получи, се оказват несъществуващи.

„Евродепутатите ме питаха за много неща, основно за главния прокурор и въпроса с неговата позиция по конституционния ни ред. Информирах ги за изготвения законопроект на Надежда Йорданова, с който те бяха запознати и който ние подобрихме, благодарение на становището на Венецианската комисия. Усилията на българското правителство за внасяне на много важни и очаквани реформи в областта на правосъдието се оценяват. Групата за наблюдение на демокрацията в ЕП е наясно с трудностите, но мисля, че оценяват политическата воля и ритъма, с който работим. И те, и аз, знаем, че крайното решение лежи на раменете на българския парламент, така че това остава отворена тема, обобщава Зарков.

Съобразихме се с всички препоръки с изключение на тези, които засягат Конституцията, по очевидни причини. Дори по конституционни въпроси, като за състава на ВСС, сме предприели мерки – като това да изискваме по-малки мнозинства за евентуално предсрочно отстраняване или назначаване на главния прокурор. Направили сме всичко така, както ни е било зададено, допълни министърът.

По неговите думи са били поставени въпроси за Висшия съдебен съвет и неговото конституиране. Той поясни, че това са общо взето всички въпроси, които са залегнали и в Плана за възстановяване, и в годишния доклад на Европейската комисия, и които някои обвързват с Шенген.

Междувременно Съветът на ЕС отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген, след като, както се очакваше, Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви срещу нас, съобщи БНР.  Хърватия, също очаквано, е получила зелена светлина.

По-рано се разбра, че Нидерландия поискала България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка – практика, която беше преустановена от Европейската комисия за страната ни в края на 2019 година.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.