Последни новини
Home / Законът / Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

Defakto.bg

 

 Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по административно дело № 10633/2020 г., с което са отхвърлени жалби на физическите лица Я. Бахаров, С. Илиев и  К. Николов срещу чл. 25 от Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Aĸтьopът Явop Бaxapoв e eдин oт жaлбoпoдaтeлитe, ĸoйтo нacтoявaшe cъдът дa oтмeни oceм тeĸcтa oт нapeдбaтa.  Eдин oт apгyмeнитe мy бe paзличнoтo тpeтиpaнe нa пияни и дpoгиpaни шoфьopи, ĸoeтo oпopoчaвa дoĸaзвaнeтo, a и  двeтe пpecтъплeния ca oпиcaни в eдин члeн нa HK.  Зaeднo c нeгo дpyг жaлбoпoдaтeл oт Гaбpoвo, в пoдoбнa cитyaция ĸaтo нa aĸтьopa,  aĸцeнтиpa и нa липcaтa нa aĸpeдитaции нa лaбopaтopиитe, ĸoитo извъpшвaт изcлeдвaниятa зa yпoтpeбa нa нapĸoтици.  Toй пoиcĸa дa бъдe oтмeнeн и чл. 27, aл. 3 oт нapeдбaтa, cпopeд ĸoйтo изcлeдвaният зa нapĸoтици мoжe дa пoиcĸa втopo изcлeдвaнe зa cвoя cмeтĸa в ceдeмднeвeн cpoĸ oт вpъчвaнe нa нaĸaзaтeлнoтo пocтaнoвлeниe или oт пpeдявявaнe нa oбвинeниeтo пo чл. 343б oт HK и дp.  Cпopeд нeгo тoзи тeĸcт нapyшaвa пpaвoтo нa зaщитa и нacтoявaшe пpaвoтo нa втopa пpoбa дa нe бъдe oгpaничaвaнo oт cpoĸ.

Върховните съдии  приемат изводите на тричленния състав, че не е допуснато нарушение на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове и проектът и мотивите към него са били публикувани на Портала за обществени консултации. В мотивите подробно са очертани очакваните резултати от прилагането на наредбата с оглед предвиждането на ефективен ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, който да доведе до намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и да се гарантират обективни, точни и надеждни резултати при установяване на употребата им.

Съдът е посочил, че доводите за незаконосъобразност на чл. 18 от Наредбата, уреждащ температурния режим на съхранение на пробите, не сочат на противоречие с акт от по-висока степен, а са относими към последващите действия по доказване на правилното съхранение на пробите и не притежават обективна правна връзка със самото оспорване на наредбата. Не съществува колизия между чл. 18 от Наредбата, който регламентира температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията, и чл. 26 от Наредбата, регулиращ съхранението и температурния режим след извършване на изследването, включително съхранението на контролните проби. Двата текста уреждат режима на съхранение в различен етап от установяването и не са тъждествени, за да се приеме пораждането на противоречие

Обстоятелството, че в Наредбата са посочени конкретни лаборатории, които да извършват изследване на пробите за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и на употребата на наркотични вещества или техни аналози, не води до извод за противоречието й със Закона за национална акредитация  на органи за оценяване на съответствието (ЗНАООС). От една страна, съгласно чл. 1, ал. 4 от ЗНАООС този закон не се прилага за акредитацията на лечебните заведения, осъществявана по реда на Закона за лечебните заведения. Специализираните химико-токсикологични лаборатории към МБАЛ „Света Анна“ – София, МБАЛ – София при ВМА, МБАЛ – Пловдив и УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, МБАЛ „Св. Анна – Варна“, МБАЛ – Варна при ВМА са именно лаборатории към лечебни заведения. От друга, наличието или не на акредитация на органите, за които тя е необходима, е неотносим към законосъобразността на наредбата въпрос, тъй като е предмет на последващи действия на съответните органи по повод изпълнение на евентуалното им задължение, произтичащо от друг нормативен акт за акредитация, както правилно е посочил първоинстанционният съд.

Петчленният състав е счел за неоснователно възражението за незаконосъобразност на чл. 27, ал. 3 от наредбата относно дадената възможност в 7-дневен срок от връчване на наказателно постановление или повдигане на обвинение по чл. 343б от Наказателния кодекс заинтересованото лице да поиска повторно извършване на химически анализ. Посочил е, че разпоредбата не само не ограничава правото на защита, а дава допълнителна възможност за защита с извършването на повторния анализ. Определянето на срок за това е в съответствие с принципа за разглеждане и решаване на делата в разумен срок, включително и относно задължението на прокурора и разследващите органи да осигурят провеждането на досъдебното производство в предвидените по НПК срокове.

Решението по административно дело № 5388 от 2022 г. е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.