Последни новини
Home / Законът / Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Defakto.bg
Ева Каили

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение за корупция, съобщи Франспрес. Агенцията се позовава на информирани източници.  Арестът на Каили е свързан с арестите по-рано в петък  на четирима души – служители в ЕП и бивш евродепутат. Каили е от групата на Социалистите и демократите.

Четирима души от италиански произход, сред които бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите, и сътрудник в Европейския парламент, са били задържани в петък  следобед в Брюксел по подозрение за участие в престъпна група, оказвала влияние при приемането на политически и икономически решения, съобщава БТА.

Сред арестуваните е и  ръководител на Международна конфедерация на профсъюзите.

Според вестник „Соар“, служителите на реда са извършили обиски на 14 адреса в Брюксел, а разследването стартира от юли 2022 г. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от Катар и опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, по-специално на позицията на други депутати от Европейския парламент в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника, арестуваните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати. При обиските в Брюксел са намерени около 600 хил. евро в брой и е иззето компютърно оборудване и мобилни телефони.

Белгийската прокуратура излезе с изявление, потвърждаващо, че в петък се провежда „антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток“, но оставя без коментар информация на  на „Соар“ за  връзката на разследването със Световно първенство по футбол.

В продължение на няколко месеца следователи от Федералната съдебна полиция подозират страна от Персийския залив, че влияе върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент, като това се прави чрез плащане големи суми пари или предлагане на големи подаръци на трети страни със значителна политическа и/или стратегическа позиция в Европейския парламент“, съобщават от прокуратурата.

Прокурорите също потвърждават  ареста на четирима души от италиански произход, но без да разкриват имената им. Говорител на Европейския парламент  посочва, че  институцията ще сътрудничи на властите, ако е необходимо.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти от ПАСОК Никос Андрулакис написа в туитър, че тя е изключена от партията.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.