Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Defakto.bg
Двама правосъдни министри – Алма Задич, Австрия и Крум Зарков, България

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът на правосъдието г-жа Алма Задич публично заяви, че подкрепя приемането на България и ме увери в своята подкрепа.

Разговорите и работата по темата продължават и съм сигурен, че неизбежно ще доведат до справедливия резултат.   Това написа в профила си във фейсбук правосъдият министър Крум Зарков.

В петък Зарков участва в заседанието на Съвета  на министрите на правосъдието, който  постигна в Брюксел съгласие за общ подход по три законодателни предложения: по Регламент и Директива относно дигитализацията на съдебното сътрудничество и по изменението на Директивата относно престъпленията срещу околната среда.
България изтъкна значението на дигитализацията за повишаването на ефективността на съдебните системи чрез ускоряване на производствата при пълно гарантиране на правата на гражданите и фирмите. По директивата за околната среда България подкрепи общия подход, като съвместно с Финландия внесе декларация относно проблемите, свързани с хармонизацията при санкциите за юридически лица.
Тези съображения бяха подкрепени от Унгария, Естония, Словения и Румъния. По трите досиета предстоят преговори с Европейския парламент.
В дебата по предложението за Директива относно възстановяването на активи и конфискацията българският министър Зарков обърна внимание върху възможността за използване на гражданска конфискация и посочи, че България прилага този институт повече от 10 години, така че е готова да сподели опита си. Повечето министри се обединиха около идеята, че и засегнатите лица, а не само обвиняемите, трябва да разполагат с всички средства за защита.

About De Fakto

Проверете също

Дебътът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано от невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.