Последни новини
Home / Законът / Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Defakto.bg

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното дружество „Лев Инс“ за  нанесени имуществени и неимуществени вреди  от акцията „Октопод“ преди повече от десет години, съобщава сайта bird.bg.

Искът на компанията е насочен срещу  Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата на Република България и Софийски градски съд,  от които дружеството търси  солидарна отговорност за  вреди и пропуснати ползи в размер на 34 379 083,44 лева, лихва в размер на 15 288 521,65 лева,  сумата от 1 000 000лева за уронена  репутация  на застрахователното дружество, обезщетение за забава от 444 704,17 лева, от  датата на предявяване на иска – 30.12.2015 год. до окончателното й изплащане и разноските по делото.

През 2010 година при първия кабинет на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов,  офисите на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите – Алексей Петров – е свързан с „Лев Инс“. Той бе задържан, а образуваните срещу него дела безславно приключиха в съда.  Едното беше прекратено, а по другото бившата барета беше оправдан.

Поради отводи на всички съдии от Софийския градски съд, през 2019 г. делото се озовава в Перник и на първа инстанция е решено от  съдия Мария Милушева.

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.