Последни новини
Home / Законът / ВАП е сезирала вътрешния министър с информация за „опасно“ събитие в София, подадена от кмета Фандъкова

ВАП е сезирала вътрешния министър с информация за „опасно“ събитие в София, подадена от кмета Фандъкова

Defakto.bg

 

Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала министъра на вътрешните работи за получена  от кмета на  София информация,. В нея Столична община е съобщила, че  е била сезирана с две писма – от общински съветници от групата на „Демократична България“ и от представляващи ПП „Код“, за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г. (събота), което може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната“, както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС“.

ВАП е извършила проверка на изложената в писмото от Фандъкова информация и на приложения снимков материал, съобщават оттам. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община.

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението, пишат прокурорите.

Разбра се,  че общинските съветници от “Демократична България” в Столичния общински съвет  са алармирали Фандъкова  за „провеждане  митинга, който да прерастне в шествие в  подкрепа на Русия“. „Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната, което Ви задължава да ги предотвратите“ – пишат съветниците от  ДБ.

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност, казват от административната прокуратура.

По – късно  кметът Фандъкова  прекрати митинга на събралото се множество поради несъгласуваност на събитието с общината.

П. П.

Междувпрочем  днес, съобта,  Плевен чества своя официален празник по повод  освобождението на града  –  10 декември 1877 г., когато  Руската армия побеждава и пленява войската на Осман паша. Надяваме се,  че ВАП и там ще хвърли едно око  и няма да допусне  да се споменава името на Освободителя, за да не  пострада  реда в държавата.  Изглежда е най – добре да се пранапише историята, за да няма нужда едни будни „демократи“ час по час  да привикват властта срещу  други граждани,  които имат различни от техните чувства и убеждения. 

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Един коментар

  1. Русофил

    Чувствам се унизен като българин от тия дребни евроатлантичета.Значи не допускат ората да мислят различно от тях?!Нещастници!България си има народ,история и традиции!Скрийте се!Фандъкова -също.Голям стра ги тресе всички да не би народът да ви каже да ставате от меките столове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.