Последни новини
Home / Законът / Делото за катастрофата на столичния бул. „Черни връх“ с 2 жертви тръгва по същество на 19 декември

Делото за катастрофата на столичния бул. „Черни връх“ с 2 жертви тръгва по същество на 19 декември

Defakto.bg
Подсъдимят Георги Семерджиев.

Делото за катастрофата на столичния булевард „Черни връх“, при която загинаха две млади жени, започва по същество на 19 декември. По не подсъдим, че е  причинил смъртта им по непредпазливост е 39-годишният Георги Семерджиев.

След като изслуша страните по делото, съдия Стефан Милев определи, че в обвинителния акт  не са допуснати съществени процесуални нарушения и насрочи за след седмица първото заседание по същество.  Съдията  не намери  предпоставките за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета на 09 юли 2022 г.
Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители роднини и близки на починалите. СГС прие за съвместно разглеждане граждански искове
за причинени неимуществени вреди, като размерът на всеки един от тях е за 250 000 лв.

Георги Семерджиев е  обвинен за пет  5 престъпления:
– на 10.06.2022 г. в  София е управлявал моторно превозно средство след употреба на амфетамин и метамфетамин – престъпление по чл. 343б, ал.
3от НК,  съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – международно свидетелство за управление на моторно
превозно средство ,   при управление на лекия автомобил  е  нарушил правилата за движението по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на две жени,  като деянието е извършено след употреба на  метамфетамин,  управлявал е автомобила без да има необходимата правоспособност, избягал е от местопроизшествието и случаят е особено тежък.  На  05.07.2022 г. в София е държал високорисково наркотично вещество – метамфетамин – престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, както и  за това, че на 05.07.2022 г. в  София при управление на моторно превозно средство си е служил с неистински немски регистрационни табели.

Георги Семерджиев не си спомня момента на катастрофата на бул. „Черни връх“, нито как си е тръгнал от мястото на сблъсъка, след като на 5 юли причини тежката катастрофа с две жертви. Спомените му са от момента, в който на следващия ден полицията е отишла в дома му, за да го арестува. Това разказа адвокатът му  Мирослав Христов, че е научил от подсъдимия за катастрофата.

Изготвеният от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт е с обем от 37 страници.  Разпитан като обвиняем в хода на разследването, първоначално Семерджиев  твърдеше, че е  бил отвлечен, а в последствие се възползва от правото си да не дава обяснения.
Заседанието на 19.12.2022 г. ще започне с разпит на свидетели.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.