Последни новини
Home / Законът / За ангажираност с проблемите на гражданите Иван Гешев отново получи наградата „Джовани Фалконе“

За ангажираност с проблемите на гражданите Иван Гешев отново получи наградата „Джовани Фалконе“

Defakto.bg
Гешев е отличен с наградата „Джовани Фалконе“ за трети път. Първите две той получи през 2017 г. и 2019 г. за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията, тероризма, проституцията, детската порнография и др., и подкрепата на каузи в полза на обществото за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение, пише пресслужбата на ПРБ. Конкурсът в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе е учреден през 2009 г. от Oбщина Благоевград, по идея на Общински съвет по наркотични вещества, със съдействието на Посолството на Република Италия в България.

Главният прокурор получава Голямата национална награда за магистрати за 2022 г. – „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, съобщава държавното обвинение.

Всички ние – изпълнителната, съдебната и законодателната власт, можем да се обединим в интерес на народа и да работим заедно. Хората с право са отчаяни, народът е обезверен. Дължим им повече“, заявява  главният прокурор при получаване на наградата под надслов – „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, връчена му в Благоевград.

Главният прокурор благодарил за отличието и подчертал, че то е „за всички прокурори и следователи, с които работихме в последните 3 години, откакто съм главен прокурор, въпреки безпрецедентния политическия натиск. Резултатът – 95% осъдителни присъди на годишна база е уникален в европейски мащаб. Наградата е и за колегите от МВР, от митниците, от службите за сигурност, защото резултатите, които описах, не е възможно да се постигнат без взаимодействие с тях“, добавя Иван Гешев, цитиран от пресцентъра.
Научаваме, че отличието на името на италианския магистрат Джовани Фалконе главният прокурор получава за „неговата ангажираност и инициатива за решаването на редица проблеми, свързани със защитата на гражданите и тяхната сигурност“.

Изборени са и похвалните му действия: – в Народното събрание прокуратурата се обявила против законопроект за легализирането на преработката на индустриален коноп в България. Постоянни са и  усилията на прокуратурата за  промени в НК и НПК за противодействие на тежки транспортни престъпления, включително за отнемане в полза на държавата на автомобили на шофьори, употребили наркотици и алкохол.

При награждаването му Иван Гешев  изразява надежда, че отчаянието на хората, с които се е срещнал вчера (близки и роднини на жертви в катастрофи) ще  бъде чуто, защото „е време за промени, които много бързо могат да дадат резултат“.  Дава  пример с Австрия, където автомобил се отнема и продава на търг при определена превишена скорост, дори шофьорът да не е употребил алкохол или наркотици.
Награда е получила и заместник-главният прокурор при ВКП Красимира Филипова за  “ проявен висок професионализъм и аргументирана защита на експертните предложения на ПРБ за промени в Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс“.

Наградите напускат границита на страната – за борбата им срещу наркомафията и наркотероризма и участието им в операции, при които са заловени тонове наркотици на стойност милиарди евро, са  отличени министърът на правосъдието на Белгия Винсент Ван Кикенборен и федералният прокурор на Белгия Фредерих Ван Льо.  Наградите са получени от първия секретар на посолството на Белгия в България  Жереми Кирийон.

За образцово изпълнение на служебните задължения и  високи резултати в работата си по различни случаи с висока обществена значимост са били
номинирани и 14 административни ръководители на прокуратури и прокурори и следователи от цялата страна. Но се разбира, че никой от тях не е успял да преодолее способностите и успехите на  главния прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Дебътът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано от невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.