Последни новини
Home / Законът / Пловдивският съдия Таня Маслинкова спечели дело срещу шефа си Иван Калибацев, лишил я изцяло от премии

Пловдивският съдия Таня Маслинкова спечели дело срещу шефа си Иван Калибацев, лишил я изцяло от премии

Defakto.bg

Съдия  Татяна Маслинкова от районен съд  – Пловдив спечели частично дело срещу заповед на председателя на Районен съд Пловдив Иван Калибацев, с която я бе лишил изцяло от допълнително материално стимулиране заради образуваното срещу нея дисциплинарон производство по предложение на същия началник.

Пълното лишаване от премии заради образувано дисциплинарно производство не намира опора в закона,  посочва Пловдивският  административен съд.

През юли ВСС реши да раздаде по една заплата премия на магистратите и служителите. Кадровиците разрешиха на административните ръководители на съдилищата и прокуратурите да определят допълнителни трудови възнаграждения (ДТВ) на съдиите, прокурорите и следователите. Средствата за бонуси трябваше да са в рамките на утвърдените бюджети и се отпускат на основание чл. 9 от правилата, който предвижда допълнителни трудови възнаграждения за постигане на резултати по конкретни задачи.

По този повод Иван Калибацев издава заповед за постъпленията на делата в гражданското отделение на ПРС, колко са разгледани, колко са свършени от 1 януари до 30 юни 2022 г. Оценява, че  съдиите изпълняват отговорно работата си и определя по една заплата бонус  въз основа на правилата, утвърдени от ВСС.

С аргумента, че срещу съдия Таня Маслинкова има  образувано дисциплинарно дело, Калибацев нарежда да не й бъда изплащано ДТВ.

В жалбата си до Административен съд-Пловдив съдия  Маслинкова заяви, че по предложение на Калибацев Висшият съдебен съвет (ВСС) е образувал дисциплинарно производство срещу нея без проверка на изложените факти, които нямат общо с пряката ѝ съдийска работа, както и без да се отчетат репутационни последици.  Именно дисициплинарното производство на свой ред е послужило като основание председателят на РС-Пловдив да я лиши от премия, като тя намира преднамереност и зла умисъл в действията му.

По делото пред съда, пълномощниците на ПРС твърдят, че жалбата на Маслинкова е неоснователна. Окръжна прокуратура – Пловдив, отказва да встъпи в производството и не изразява становище по жалбата.

Съдът: До образуване на дисциплинално производство, магистратът има право на премия

Пловдивският административен съд  приема, че заповедта на Калибацев е издадено от компетентен орган, а  жалбата е частично основателна.

След множество позовавания на административни разпоредби и правомощия,  апелативните съдии посочат, че според разпоредба на чл.5, ал.2, т.7 от Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на съдии по реда на чл.233, ал.6, изречение първо от Закона за съдебната власт (ПОИСДТВ), не се изплаща ДТВ на магистрат в случай на висящо дисциплинарно производство до приключване на производството.

Но ако след приключване на дисциплинарното производство не е наложено дисциплинарно наказание, на съдията се изплаща ДТВ за периода от образуване до приключване на производството.  Средствата за допълнително възнаграждение се начисляват и изплащат в рамките на бюджета на съответния орган на съдебната власт, одобрен за календарната година, в която е приключило производството с влязъл в сила окончателен акт, като съответният административен ръководител следва да се произнесе в 14- дневен срок от узнаването.

 За времето до образуване на дисциплинарно производство срещу магистрат обаче същият има право да получи ДТВ, посочват  съдиите.

Следователно, отказът на Калибацев да  бъде изплатено ДТВ за периода от 01.01.2022г. до 28.03.2022г., когато  е образувано дисциплинарно дело срещу Маслинкова,    „се явява постановен при липсата на фактическо основание за целта и съответно в противоречие с относимите материалноправни разпоредби на ПОИСДТВ“, заключава съдебният състав.   Що се отнася до отказа на ответника по делото на Маслинкова да бъде изплатено ДТВ за периода от 29.03.2022г. до края на първото шестмесечие (30.06.2022г.) на годината, то същият е постановен при наличието на фактическо основание и без противоречие с посочените норми на ПОИСДТВ, се казва в решението.

„Предвид гореизложеното, незаконосъобразната част от оспорената точка 6. от Заповед №523 от 20.07.2022г. следва да бъде отменена и преписката да бъде изпратена на ответника за постановяване на законосъобразен акт, предвид естеството на въпроса, което не позволява разрешаването му по същество от съда“, постановява съдът.

                 „Малки“ победи, но  срещу системен проблем

Частичната засега победа на съдията, е част от сложни  и натоварващи взаимоотношение с  председателя на  ПСП Иван Калибацев.

 Hямaм нaдeждa, чe няĸoй мoжe дa ни пoмoгнe, заяви през март т.г. cъдия Taтянa Macлинĸoвa в писмо до Съюза на съдиите в България, от когото потърси професионална подкрепа.  Тогава тя бе вторият съдия от Пловдивския районен съд поискал защита на професионалните  си права от натиск на административния ръководител.  Πo cъщecтвo cъдия  Macлинĸoвa тогава пoтвъpди  ĸaзaнoтo пo-paнo oт ĸoлeгaтa й Деян Вътов , срещу когото Калибацев бе предприел  три дисциплинарни производства.

Paзлиĸaтa между изнесесните факти  от съдия Вътов и тези на Маслинкова бяха, че нa нeя бяха издaдeни 13 зaпoвeди, c пoвeчeтo oт ĸoитo Kaлибaцeв я зaдължaвa дa дaвa пиcмeни oбяcнeния пo  aдминиcтpиpaнeтo нa дeлaтa.  Стига се дотам, че в началото на март т.г. председателят на РС-Пловдив внасе предложение в Съдийската колегия, с което поиска уволнението на Маслинкова за три закъснения за работа и два дни неявяване на работа.  Делото пред ВСС е висящо.

Съдия Маслинкова отговари, че твърдените от Калибацев нарушения на трудовата дисциплина – отсъствие от работа и закъснения, са в противоречие с правилата за работа по време на пандемията от COVID-19, приети от Съдийската колегия през 2020 г.  Тогава съветът препоръча да няма струпване на магистрати по кабинетите, като онези от тях, които не са дежурни и в графика, няма нужда да ходят до съдебната сграда. Освен това указаха на председателите на съдилища да организират дистанционна работа на съдиите, а тези от тях, които трябва да присъстват физически, да бъдат не повече от двама в кабинет и при спазване на необходимото разстояние.

И още: „Поради спецификата на съдийската работа, която често се налага да бъде извършвана извън работно време и извън сградата на съда, подобен контрол избирателно и явно тенденциозно е осъществяван от председателя само спрямо жалбоподателката и още няколко съдии, позволили си да изразят критично мнение за организационните методи на Иван Калибацев. Несъмнено служебно известен на административния ръководител на ПРС е и фактът, че поради същата специфика на съдийската работа, формално обявеното работно време не се спазва стриктно. Ето защо, прилагайки дискриминационен подход, Калибацев предлага за дисциплинарно наказание само жалбоподателката, без да извърши подобна проверка спрямо всички останали съдии от ПРС“,  посичах в жалбата адвокатите.

Topмoзът нaд cъдия Macлинĸoвa зaпoчвa cъщo ĸaтo пpи cъдия Bътoв –  cлeд зaявeнa в нaчaлoтo нa 2020 г. ĸpитичнa пoзиция пo пoвoд виcoĸaтa нaтoвapeнocт в гpaждaнcĸaтa ĸoлeгия и иcĸaнe дa ce нaмepи peшeниe нa пpoблeмa“, oтбeляза CCБ в писмо до СК и поcoчи, чe  ocoбeнитe пoxвaти нa пpeдceдaтeля нa Paйoнeн cъд Πлoвдив oчepтaвaт cиcтeмeн пpoблeм. ВСС трябва да спре това, поискаха от Съюза.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отказа да наложи наказание на Деян Вътов  по едно от трите предложения на Калибацев за образуване на дисциплинарно производство,  също за нарушение на трудовата дисциплина  като не се явил на работа два дни. По повод натиска над Вътов съдии от Софийските съдилища направиха подписка в негова подкрепа.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.