Последни новини
Home / Законът / ВСС пак отказа да накаже пловдивския съдия Деян Вътов, подновиха дело на Васил Петров от СРС за реплика на спецсъда

ВСС пак отказа да накаже пловдивския съдия Деян Вътов, подновиха дело на Васил Петров от СРС за реплика на спецсъда

Defakto.bg
Иван Калибацев

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да наложи дисциплинарно наказание на Деян Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив за нарушение на трудовата дисциплина. Той бе предложен за дисциплинарно наказание от председателя на Пловдивския районен съд Иван Калибацев.

Съдийската колегия е взела решение при отвод на Боян Магдалинчев и Олга Керелска, съобщи ВСС.

Колегията веднъж вече отказа да наложи наказание на Деян Вътов  по едно от трите предложения на Калибацев за образуване на дисциплинарно производство  за нарушение на трудовата дисциплина като не се явил на работа два дни.

Срещу съдията Вътов председателят на ПРС Калибацев бе предприел общо  три дисципилнарин преписки, а съдията сезира ССБ за оказван върху него натиск, свързан с работата му.  Един от случаите на натиск, огласени от съдията, бе история по негово дело от 2021 г.  за делба между наследници на Златьо и Георги Бояджиеви.  То е с внушителен материален интерес – около 7 млн. лв.

Заради затруднения с намирането на вещо лице за изготвяне на експертиза на голям брой картини, Вътов  дал възможност на страните да търсят такъв експерт. В съда постъпва молба от адвокат Иван Демерджиев, който представлява една от страните по делото.  Адвокатът сочи, че е намерил две вещи лица и е поискал точно на тях да се възложи изготвянето на експертизата.

Веднага след входиране на молбата от Демерджиев, съдия Вътов е повикан в кабинета на заместник-председателя на районния съд Александър Точевски, който поискал молбата на Демерджиев да бъде уважена.   Вътов обаче отказва с аргумента, че това е вмешателство в работата му, а след като една от страните използва ръководството на съда за подобни цели, то очевидно искането ѝ не може да бъде уважено. Отказът му да изпълни разпореждането на зам.председателя  на съда става причина да бъде предложен за наказание от Иван Калибацев.

По повод натиска над Вътов съдии от Софийските съдилища направиха подписка в негова подкрепа.  Вчера Де Факто информира, че втори съдия от Пловдивския районен съд Татяна Маслинкова, публично поставила въпрос за административен тормоз  върху нея на шефа й  Калибацев,  спечели дело срещу него за отказано й допълнително трудово възнаграждение.

Съдийската колегия подновява дисципилнарни преписки, които бе отказала да гледа

Съдия Васил Петров

След отказа си да образува дисициплинарно дело по предложение на Инспектората срещу съдия Васил Петров от СРС, вчера Съдийската колегия поднови дисциплинарно производство срещу него за налагане на дисциплинарно наказание. С жребий е избран дисциплинарен състав с председател и докладчик Атанаска Дишева, и членове Даниела Марчева и Олга Керелска.

През пролетта  Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отказа да образува дисциплинарки срещу съдии по предложение на Инспектората към ВСС поради изтеклия му мандат.  Решенията  Съдийската колегия станаха част от мотивите, с които Пленумът на Върховния административен съд сезира Конституционния съд  за изтеклия мандат на ИВСС, като попита коя конституционна ценност има приоритет – непрексъваемоста или мандатността. Мандат на ИВСС изтече преди повече от две години и половина – този на главния инспектор на  9  aпpил 2020 г., a  нa инcпeĸтopитe – oщe нa 14 мapт 2020 г.

Тогава Инспекторатът обжалва отказите на СК пред ВАС, който спря образуваните дела до произнасянето на КС.

След решението на  КС,  което даде приоритет на непрекъснатостта на работата на държавните органи пред изтеклите им мандати, а  инспекторатът продължи работа до избора на нов,   ВАС започна да връща  преписките на СК на ВСС за продължаване на производствата с аргумента, че отказите на СК  препятстват изпълнението на законовоте правомощия на  ИВСС.

Проверка на Дефакто установи, че причината, възмутила Инспектората, е лично мнение на съдия Петров  във фейсбук, че: „Специализираните съдилища и съдии могат да се създадат и убият по волята на законодателя. Няма конституционно задължение за преназначаване на съдиите и служителите там. Убий гадината!“.

Малко по-късно Васил Петров публикува нов пост: „Колега днес ми доложи любопитния факт, че в периода 1924-1926 г., за да вземеш държавния изпит по право, се е изисквало да вземеш и изпит по един западен език. Не е нужно обаче да знаеш френски, а само малко обща култура и уроци по философия в училище, за да знаеш, че изразът „Убий гадината!“ е превод на Волтеровото Écrasez l’infâme!, което сега се употребява в общия мисъл на „Победи невежеството!“.  

Предстои да разберем  реална ли е силата на невежеството.

Съдийската колегията е поднови дисциплинарно производство  и срещу  съдия Марина Цветкова  от  Районен съд – Самоков. Чрез жребий е избран дисциплинарен състав с председател и докладчик Цветинка Пашкунова, и членове Стефан Гроздев и Боян Новански.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.