Последни новини
Home / Законът / Съветът на Европа: България разработва дългоочаквана реформа за ефективно разследване на главния прокурор  

Съветът на Европа: България разработва дългоочаквана реформа за ефективно разследване на главния прокурор  

Defakto.bg

 

Съветът на Европа публикува днес на сайта си новина от заседанието на Комитета на министрите, проведено от 6 до 8 декември т.г., във връзка със системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и липсата на независим механизъм за разследване на главния прокурор.

Съобщението гласи:

„На заседанието си по правата на човека от 6 до 8 декември Комитетът на министрите на Съвета на Европа разгледа групата дела „С.З. и Колеви срещу България“, които се отнасят основно до системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и до липсата на независимост на наказателните разследвания по отношение на главния прокурор.

Комитетът приветства изготвянето през ноември 2022 г. на законопроект, в който се предлага важна, дългоочаквана реформа на наказателнопроцесуалното право и гаранции за независимостта на разследванията, отнасящи се до главния прокурор или неговите заместници. Комитетът приветства няколко изменения, по-специално това, което се отнася до въвеждането на съдебен контрол върху прокурорските откази за образуване на досъдебно производство за определени категории престъпления, и прикани властите да пристъпят към тяхното приемане.

Комитетът приветства и предложенията относно правилата за разследване срещу главния прокурор или неговите заместници, които като цяло изглежда отговарят в максимално възможна степен, в рамките на съществуващата конституционна рамка, на Междинната резолюция на Комитета от 2019 г.1 Той насърчи България да продължи да работи по тези важни промени, които предвиждат, наред с другото: надзор върху разследването от страна на висшестоящ съдия, назначен за ad hoc прокурор; правила, задължаващи парламента да не избира, по-специално, магистрати от прокуратурата за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС); нови правила за временно отстраняване и освобождаване от длъжност на главния прокурор, вдъхновени от препоръките на Венецианската комисия, за да се намали влиянието му върху ВСС.   

В същото време Комитетът насърчи властите да обмислят възможни подобрения на горепосочените изменения. Той също така ги призова да анализират дали е необходимо, на следващ етап и след подходящи консултации, да се подобри допълнително механизма относно разследването срещу главния прокурор или неговите заместници чрез изменение на Конституцията, за да се преодолеят ограниченията, дължащи се на конституционни пречки.

И накрая, като отбеляза, че Народното събрание все още предстои да избере нови членове на ВСС, Комитетът настоятелно подчерта необходимостта този избор да се проведе по начин, който ефективно да намали влиянието на главния прокурор върху новия ВСС.

Делата ще бъдат разгледани отново през март 2023 г.“

https://www.coe.int/en/web/execution/-/bulgaria-elaborates-a-long-awaited-reform-to-ensure-effective-investigations-including-against-a-chief-prosecutoragainst-a-chief-prosecutor

Преди дни предложеният от служебния правосъден министър Крум Зарков механизъм за разследване на главния прокурор бе одобрен от Комитета на министрите към Съвета на Европа. Проблемът с недосегаемостта на главния прокурор от наказателно преследване стои пред България от ноември 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за първи път в решението си по делото „Колеви срещу България“  посочи,  че в България няма механизъм за независимо разследавне на главния прокурор.

През следващите години вече над 10 г.  Съветът  на Европа и Европейската комисия заливаха България с препоръки и очаквания за  решаването на този проблем. Наскоро по Венецианската комисия за пореден път посочи, че очаква цялостна съдебна реформа.

Крум Зарков представи окончателния вариант  на проекта през ноември, който е публикуван и за обществено обсъждане.  Предложеният в него механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му предвижда то да се извършва от върховен съдия, който изпълнява фунциите на прокурор за не повече от две години. Записано е и оспорване на отказате на прокуратулата да образува досъдебни производства, както и повече права на пострадалите от престъпления и др.

Комитетът на министрите е органът, който следи изпълнението на решенията на ЕСПЧ. Сега той дава зелена светлина за приемането на законовите промени, изработени от екипа на бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова и доразвити от екипа на служебния министър Крум Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

Дебатът за НПК в НС: Малко право, компенсирано с невежество и обиди На първо четене …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.