Последни новини
Home / Законът / 125 народни представители отхвърлиха проф. Николай Габровски за министър председател, предложен от ГЕРБ

125 народни представители отхвърлиха проф. Николай Габровски за министър председател, предложен от ГЕРБ

Defakto.bg

Парламентът не избра за министър-председател проф. Николай Габровски, предложен от ПГ на ГЕРБ-СДС.  До гласуване на предложения от проф. Габровски проектокабинет не се стигва.  По конституцията, структурата и съставът на Министерския съвет не се подлагат на гласуване, ако кандидатурата на министър председателя е отхвърлена.

„За“  Габровски  гласуваха 113 народни представители.

„Против“ бяха 125

„Въздържали се“ – 0

Гласуваха общо 238 депутати.

В словото си пред парламента професорът отбеляза, че надвисналата катастрофа трябва да бъде решена с общи усилия, защото рискуваме да останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийния интерес. „Ролята ми беше да се откъснем от тяснопартийното и да се премине към експертното, прагматичното, професионалното“, каза той и обясни, че от този принцип се е водил при избора на кандидатите за министри.

„Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата за това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите“, заяви номинираният за министър-председател преди гласуването.

„Заявяваме ясна и европейска евроатлантическа насоченост, активно противодействие на хибридната пропаганда и дезинформацията. Готови сме да реализираме публични инвестиции, да вземем бързи мерки, които да преодолеят инфлацията и икономическата криза”, допълни той.

Като основни приоритети, по които възнамерява да работи, проф. Габровски изброи: приемане на Закон за бюджета за 2023 г., политически консенсус за промени в правосъдието, противодействие на корупцията, провеждане на реформи чрез Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на страната ни в Шенген и Еврозоната, енергийна независимост, отбрана.

Преди началото на работния ден 4 от 7-те парламентарно представени партии заявиха, че остават на вече заявената категорична позиция „против“ кабинета „Габровски“. Това са „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, БСП и „Демократична България“.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.