Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени решение на Прокурорската колегия, с което прокурор от СГП не е допуснат до конкурс заради липса на стаж

ВАС отмени решение на Прокурорската колегия, с което прокурор от СГП не е допуснат до конкурс заради липса на стаж

Defakto.bg

Върховният административен  уважи жалба на прокурора Антон Мицов от СГП срещу решение на Прокурорска колегия (ПК) на Висшия съдебен съвет от ноември т.г., с което е  отхвърлено възражението му  за недопускане до участие в конкурс за повишаване и заемане на 5 свободни длъжности „прокурор“ във Върховна административна прокуратура. Съдът връща преписката на ПК за ново произнасяне в съотвествие със закона.

На 14 октомври  Мицов подава заявление за участие в обявения конкурс от ПК.  При извършената проверка на документите  Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на ВСС  установява, че той не  отговаря на  условия в закона за прослужено време на длъжност „прокурор в окръжна прокуратура“ от минимум  три години, тъй като имал само 1 г., 08 м. и 16 дни.

Въз основа на заключението на КАК,  Прокурорската колегия на ВСС отхвърля жалбата на Мицов срещу недопускането му до участие в конкурса.

 Оспореното решение е издадено в нарушение на закона,  установява съдът.

При изготвяне на списъка за допуснати и недопуснати кандидати КАК към ПК на ВСС, както и ПК на ВСС при произнасяне по възражението на Мицов, не са се съобразили с последната редакцията на разпоредбата на чл.191, ал.1 от ЗСВ  от бр.11 от 2020 г. на ДВ., като е останал неизяснен спорният въпрос доколко длъжността „военен следовател“ не е приравнена на длъжността „прокурор в окръжна прокуратура“,  сочат съдиите.

Фактите

за придобития магистратски стаж на Мицов не са спорни,  приема  съдът.  Той е заемал длъжността „военен следовател“ при Софийска окръжна прокуратура от 10 юни  2005 г. до 13 януари 2021 г., бил е „прокурор“ в специализирана прокуратура  от 14 януари 2021 г. до 27 юли  2022 г., както и  „прокурор“ в СГП от 28 юли  2022 г.

„Длъжността „следовател в окръжен следствен отдел“ е равна по степен на длъжността „прокурор в във военно окръжна прокуратура“ и „ прокурор в окръжна прокуратура“, поради което стажът на двете длъжности следва да се счете приравнен“,  пишат върховните съдии.  „В този смисъл е и разпоредбата на чл.136, ал.1, изр.последно от ЗСВ в редакция от бр.32 от 2022г. на ДВ, в сила от 28.07.2022г., съгласно която „В състава на окръжните прокуратури има следствени отдели“, посочват те.

  В решението са изложени доводи за  основателност на  жалбата на прокурор Мицов.  „Изложените в жалбата съображения във връзка с принципа на „уседналост“ и във връзка с провеждането на конкурси за назначаване, повишаване и преместване, започнали след изменението на ЗСВ на ДВ бр.32 от 2022 г., в сила от 28.07.2022г., следва да се преценят като основателни“.

Приема, че конкурсът за повишаване и заемане на свободни длъжности във ВАП , „следва да се счита обявен при действието на разпоредбите на ЗСВ,  в сила от 27 юли  2022 г“,  дата от която бе закрито специализираното правосъдието.  Конкретната  разпоредба на чл. 191, ал. 1, изр. 1 от ЗСВ поставя императивно условие за допускане до участие само на магистрати, които са прослужили минимум три години, но не само на заеманата длъжност, а и на приравнена такава, каквато  е длъжността „следовател в окръжен следствен отдел“, респективно военен следовател по аналогия с разпоредбата на чл.136, ал.1 от ЗСВ“,  казва съдът.

Изводът

В този смисъл  жалбоподателят е с придобит стаж според изискванията на закона, заключава  съдът.   „Оспореният акт е издаден при нарушаване на материалноправните изисквания за законосъобразност, поради което оспореното с жалба решението на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет следва да бъде отменено„, е посочено в решението.

Върховните съдии  връщат преписката на  ПК на ВСС за произнасяне в съответствие със законовата уредба към момента на обявяване на конкурса и съобразно с мотивите на настоящото решение.

Решението не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.