Последни новини
Home / Законът / Гешев иска от Зарков становище за частичната отмяна от ВАС на наредбата за възнагражденията на вещите лица

Гешев иска от Зарков становище за частичната отмяна от ВАС на наредбата за възнагражденията на вещите лица

Defakto.bg

 

Главният прокурор е написал  писмо до служебния министър на правосъдието Крум Зарков с искане за становище във връзка с решение на Върховния административен съд (ВАС), с което частично е отменена Наредба №2 от 29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Решението на съда е в сила от 02.12.2022 година.
В писмото се посочва, че отмяната на по-голяма част от текстовете на наредбата поставя въпроси, свързани с назначаването на експертизи, включително по досъдебни производства, както и въпроси относно изплащането на възнагражденията, които очакват своевременно решение, съобщи държавното обвинение.

На практика съдът отмени цялата Наредба №2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, като остави да действат само чл.1, ал.1, т.4, чл.16, ал.2, чл.22 и Глава шеста от Наредбата за вещите лица.

В резултат на отмяната на останалите разпоредби възникват следните въпроси – следва ли да се извършва плащане за експертизи, възложени и приети по надлежния ред преди 02.12.2022 г., когато решението на ВАС влиза в сила и как трябва да се процедира в случаите, когато експертизите са възложени по-рано, но към 02.12.2022 г. не са приети от съответния компетентен орган.   За ефективната работа по дела от съществено значение е по какъв ред и при какви условия ще се определят възнагражденията на вещите лица за експертизите, възлагани след отмяната на Наредба №2.

В писмото е посочено, че  съгласно Административнопроцесуалния кодекс (АПК) последиците, възникнали от отменен подзаконов акт, се уреждат служебно от компетентния орган в срок не по-дълъг от 3 месеца от влизането в сила на съдебното решение.

Позицията на министъра на правосъдието е от важно значение за своевременното и правилно уреждане на отношенията с вещи лица“, пише
в писмото до служебния министър Крум Зарков.

Следва да се има предвид, че за вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, гражданите могат да предявяват искове за обезщетения, е отбелязано още в писмото.

Като основна  причина за отмяната бе посочено, че  през 2014 г., когато бе публикуван проектът за нея, той е бил придружен от мотиви, които не отговарят на изискванията на Закона за нормативните актове. Съдът констатира, че преди 8 години не са представени анализ на причините за приемане на наредбата, обосновка на нейното съдържание и как ще се отрази върху обществото и заинтересованите лица нейното прилагане. „В този смисъл не са отразени очакваните резултати от прилагането, включително финансовите. Не е направен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз“, бе заключението на съда.

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.