Последни новини
Home / Законът / Две нови решения на ЕСПЧ по български жалби за нарушени права

Две нови решения на ЕСПЧ по български жалби за нарушени права

Defakto.bg

На 13 декември Европейският съд обяви две нови свои решения. В първото от тях – Tonchev et autres cBulgarie (Requête no 56862/15),  съобщава в блога си адвокат Светла Маргаритова.

Светла Маргаритова, pravanachoveka.com

Съдът установява нарушение на чл. 9 от Конвенцията. Жалбоподатели са трима пастори и три религиозни сдружения, които се оплакват, че през 2008 г. зам.кметът на община Бургас, председателят на местната комисия за борба срещу противообществените прояви и представител на РДВР-Бургас изпращат писмо до всички учебни заведения в града, в което ги информират, че по повод предстоящите Великденски празници отделни нетрадиционни религиозни общности са се активизирали, а срещу тях са получени оплаквания от много родители.  С тази цел е приложен списък на тези сдружения и те са характеризирани като „опасни религиозни секти“, които „противоречат на българското законодателство, правата на гражданите и обществения ред“ и чиито събрания излагат участниците си на „психически разстройства“. Директорите са призовани да информират всички ученици и да предоставят обратна връзка какви мерки са предприели. В този смисъл е разпространено и прессъобщение от общината. Наред с това то е отразено и в медиите. Тази информация е възприета като враждебна и клеветническа от жалбоподателите, но направените неформални (проведени са редица срещи с кмета, представители на РДВР) и формални опити да се опровергаят  квалификациите реализирано е  производство по Закона за защита от дискриминация и отделно – за обезщетение за нанесените вреди, не довеждат до успех. Властите не предприемат никакви действия, за да опровергаят изнесената в писмото информация.

Като взема под внимание обидните и враждебни изрази, използвани от публичните власти, за да обозначат в оспорваното писмо религиозното движение, към което принадлежат жалбоподателите, и факта, че започнатите от тях национални производства не  предоставят подходящо обезщетение за техните оплаквания, Съдът достига до извода, че  националните власти са превишили свободата си на преценка, предоставена им от чл. 9 и  несъразмерно са се намесили в правото на жалбоподателите на свобода на религията.

Той се произнася и относно приложението на чл. 46 ( изпълнение на решението). Съдът  преценява, че националните власти са в най-добра позиция в сътрудничество с Комитета на министрите  да вземат решение какви индивидуални и генерални  мерки да предприемат, за да изпълнят решението.

Това решение е квалифицирано във второ ниво по значимост.

Второто решение   по жалба  V.Y.Rand A.V.RvBulgaria (Application no. 48321/20) е по повод осиновяването на дете без съгласието на неговата биологична майка. Оплакването по чл. 8 е намерено за допустимо, но неоснователно. Жалбоподателки са майката и нейната дъщеричка. Съдът преценява, че властите не са нарушили своите позитивни задължения. Намесата в правото на семеен живот, която е била осъществена, е била съгласно условията, предвидени в закона и е преследвала легитимна цел – да бъде спазен най-добрият интерес на детето. Същевременно тя не е била непропорционална, тъй като майката през всичките пет години от раждането на детето не се е противопоставяла детето да бъде отглеждано в социални заведения и макар че периодично се е интересувала от него, не е проявила желание да го отглежда сама, тъй като самата тя не се е считала за достатъчно стабилна (поради това, че е била наркозависима и се е подложила на метадоново лечение, но без да отбележи особен успех). В националните производства по повод настаняването на детето в приемно семейство и включването му в регистъра за осиновявания майката е имала възможност да вземе участие и е била представлявана.

Решението е постановено с пет срещу два гласа. Двама от съдиите са изразили особено мнение.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.