Последни новини
Home / Актуално / Крум Зарков към Иван Гешев: Цялата страна виси „на косъм“ заради независимото разследване на главния прокурор

Крум Зарков към Иван Гешев: Цялата страна виси „на косъм“ заради независимото разследване на главния прокурор

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) изрази несъгласие с част от промените в  Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), очаквано  свързани и с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.  Мнението си съвета дава след като председателят на правната комисия Радомир Чолаков го поиска.   Обсъждането бе проведено по внесените законопроекти от  „Демократична България“ и  Министерския съвет. Преди дни   Съветът на Европа одобри проекта на Министерския съвет по мехнизма за търсене на  отговорност от главиня прокурор в България.

ВСС изрази несъгласие  още срещу предвидения съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство,  срещу ограничението действаши прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на съвета от парламентарната квота, (по предложение на Венецианската комисия, за да бъде ограничено влиянието на главния прокурор във ВСС) и др. ВСС не е съгласен служители на МВР, определени от вътрешния министър да поемат делата  в случай на разследване на гл. прокурор  а не следователите. Те обаче са  под контрол на главния  прокурор и това би компрометирало идеята за независимо разследване, е един от мотивите за предложението.

Иван Гешев, главен прокурор

По време на дебата  правосъдният министър Крум Зарков и главният прокурор Иван Гешев  си размениха запомнящи се реплики.

В пространно изявление  Иван Гешев  обяви, че е на прицел. Но не той, а  независимостта на съдебната власт. Декларила, че: Аз като главен прокурор ще направя всичко, което ми позволява българската Конституция, за да защитя независимостта на съдебната власт“.   Допълни: „Анализирайки тези предложения, се колебая дали да се чувствам горд,че се прави персонален закон за една личност, т.е. – за мен, главния прокурор Иван Гешев, и за отстраняването му“.

Имам притеснения за върховенството на правото, за репресии над български граждани на база на част от аргументите, които изредих. Ние сме юристи, не сме политици. Аз като главен прокурор, в рамките на конституционните си правомощия, ще направя всичко възможно да защитя независимостта на българската прокуратура“.

Предвиденото независимо разследване и в двата проектозакона,  засяга   фигурата на главния прокурор и неговите заместници в случаи на тежки умишлени престъпления, а не персонално Иван Гешев.  То е резултат от многогодишни препоръки на експерти от Европа, които едва ли в прокуратурата не са чути.  Но действащият главен прокурор не ги одобрява,  въпреки, че е радетел на европейските ценности. Категоричен е, че  търсенето на отговорност по предложения ред от Обвинител  №1,  е недопустимо според Конституцията, една твърде спорна теза.

По повод предложението в проектозакона  гл. прокурор да бъде разследван от върховен съдия,  Гешев каза, че е  „никой съдия не иска да си причини това“.   Допусна, че тези които биха са съгласили вероятно ще  бъдат от  една „специфична съдийска организация“, за която било ясно с кого е свързана. Не влезе в подробности,   но ако говори за онази, за която си мислим,  е добре да не забравя, че в нея  членува преобладаващото мнозинство на  съдийското войнство и не е етично да показва отношение към  професионално сдружение на друга гилдия, от която междувпрочем не сме чували подмятания за прокурорската асоциация.

„Няма да коментирам, че съдия ще преценява доколко е налице законен повод и достатъчно данни да се извърши процедурата, това трябва да се извърши от прокурор“, заяви още ГешевТрябва да признаем, че не обвини в липса на професионализъм експертите от Венецианската комисия, препоръчала промените, които критикува.

Министър Крум Зарков със зам. министрите, нанесе препоръките на Венецианска комисия в окончателния проект за промени в ЗСВ и НПК.

След като се изказа поиска да си тръгне  от  заседанието, но Крум Зарков настоя да остане, за да чуе какво ще му каже.

И му каза:

Вие, който непрекъснато се оплаквате, че всички с вас се занимават, наистина ли мислите, че светът се върти около вас. Вашата съдба като главен прокурор зависи от този ВСС, който работи извън мандата си и дали е със 17, или с 13 гласа, не мисля, че имате основание да се притеснявате“, заяви Зарков.

Напомни му, че  за да се промени Конституцията, е необходимо мнозинство от две трети в Народното събрание, което да не го иска за главен прокурор. Ако няма такова мнозинство, Гешев няма от какво да се притеснява.

Когато казвате, че целта е да се овладее съдебната система, кажете кой е този, който иска да направи преврат и да овладее съдебната система – аз, Министерският съвет, Венецианската комисия, Съветът на Европа. Кой иска да овладее съдебната система?  И ако има такъв човек или такава организация, това са сериозни обвинения“, каза  Зарков.

И още:

Преди да си скъсам дипломата, ще кажа, че дискриминация е едни хора да бъдат третирани различно от други, когато работят и живеят при еднакви условия.  При еднакви условия ли се извършва разследването срещу главния прокурор и всеки друг гражданин. Има един друг кръг, в който се намираме. От едната страна стои делото или процедурата по наблюдение от страна на Съвета на Европа и осъдителното решение срещу България по делото „Колеви“. Това дело влече серия мониторингови механизми, които се използват често, за да не може да се защитят националните ни интереси. А по една или друга причина, най-често поради липса на воля, цялата страна виси на косъм, на един механизъм за разследване. Онзи ден Съветът на Европа одобри проекта на Министерския съвет и други закони не са получавали такова становище. Дебатът предстои и в Народното събрание, но не губя надежда, че и вие ще разберете, че този въпрос трябва и ще бъде решен и че всяка седмица време се измерва в грандиозни загуби за страната ни“, заяви  още  Крум Зарков.

Аз съм съгласен въпросът да бъде решен, но при спазване на определени принципи – върховенство на закона и на Конституцията. Не съм се обърнал към вас да си скъсате дипломата, защото не сте писали вие закона. Трябва да се направят тези промени, но тази необходимост се използва с политическа цел, не за да се решат проблеми, а да се овладее съдебната система“, заяви  Гешев  и въпреки смегчения тон каза същото.

И все пак си тръгна, а заседанието продължи почти  спокойно.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.