Последни новини
Home / Законът / С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Defakto.bg

Без изненади с гласовете на  ГЕРБ, ДПС и БСП  правната комисия отхвърли  ветото на  Румен Радев върху част ог промените в Изборния кодек. Предстоят дебати в  в пленарната зала, но отсега е ясно, че трите партии имат мнозинство окончателно да наложат възможността за гласуване с хартиени бюлетини във всички секции и ръчното броене на гласовете от машините.

Секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, както и депутатите от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“ отново посочиха аргументите срещу промените, които ГЕРБ, ДПС и БСП налагат.

Предстои разглеждане на ветото в пленарната зала.  То  беше отхвърлено с 12 гласа от депутатите на трите партии срещу 11 гласа от депутатите на „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, „Демократична България“ и „Български възход“.

 Ha 2 дeĸeмвpи c глacoвeтe нa ГEPБ, ДΠC и БCΠ oĸoнчaтeлнo бeшe въpнaтo cмeceнoтo глacyвaнe – c пpaвo нa избop дa ce глacyвa c xapтиeнa бюлeтинa или c мaшинa в ceĸции c нaд 300 избиpaтeли. Boтът oт мaшинитe нямa дa ce oтчитa aвтoмaтичнo – нe пo дaннитe нa coфтyepa, a чpeз бpoeнe нa paзпиcĸитe, ĸoитo щe ce нapичaт „мaшинни бюлeтини“, ĸaтo щe ce cгъвaт и пoдпeчaтвaт.   Peшeнo бe дaннитe oт xapтиeнoтo и мaшиннoтo глacyвaнe дa ce oтчитaт и cyмиpaт в ceĸциoннитe избиpaтeлни ĸoмиcии , a нe в пpeбpoитeлни цeнтpoвe и пр.

Проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента, представи  мотивите на държавния глава . Тя отбеляза, че възраженията на президента са основно срещу приетите промени в начина на гласуване, разписките от машинния вот и достъпа до изходния код, във връзка със сигурността на гласуването.

Според Милен Матеев от „Продължаваме Промяната“ непровокираното променяне на изборните правила разрушава доверието на гражданите в изборния процес. „Демократична България“ се обявиха в подкрепа на ветото на президента, като Надежда Йорданова коментира, че държавният глава е напомнил на народните представители, че в своята законодателна дейност те трябва да се водят от обществения интерес и принципите заложени в Конституцията.

Александър Николов от „Български възход“ заяви, че неговата парламентарна група подкрепя ветото на държавния глава. Имаме последен шанс да компенсираме допуснатия дефицит, да се приемат промените без мотиви и дебати, посочи той и добави, че има риск от приемане на противоконституционен Изборен кодекс. Според него, в този си вариант, Изборният кодекс поставя под риск тайната на вота.

Ние няма да подкрепим ветото, защото считаме, че този кодекс е направен, за да улесни българските граждани, да увеличи избирателната активност и да направи действително честни избори, коментира Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС, чието изказване бе единстено от представителите на т.нар. „хартиена коалиция“.

Очевидно  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е забравил обещанието си, че ако  президенът наложи вето на ИК, депутатите му ще го подкрепят.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.