Последни новини
Home / Законът / Атанас Славов: При избори през март, машинното гласуване ще е практически премахнато, а хартиеното – силно компрометирано

Атанас Славов: При избори през март, машинното гласуване ще е практически премахнато, а хартиеното – силно компрометирано

Defakto.bg

Официалната информация от печатницата на БНБ е, че ако ще има избори през март, е невъзможно да се произведе защитена хартия, така че да отговаря на изискванията на Изборния кодекс. Това заяви пред БНР  Атанас Славов от „Демократична България“  и преподавател по конституционно право. „Ще бъде доставена хартия, която не отговаря за всички законови изисквания. Това ще хвърли допълнително съмнения върху изборния процес.“, коментира той.

„Това ще е поредният път, в който парламентът приема закони, за които предварително е ясно, че не може да се изпълнят заложените изисквания„, заяви депутатът.  “Проблемът е сериозен, подчерта Славов, убеден, че  това в голяма степен ще компрометира изборния процес“.

В случай на поредни предсрочни парламентарни избори през март 2023-а година, няма как да се произведе защитена хартия, която да отговаря на стандартите на Изборния кодекс.   Славов  напомни, че аргументи за противоконституционност на промените в Изборния кодекс са посочени още в хода на парламентарния дебат, както и в мотивите на президентското вето.  „Потенциално оспорване на ИК може да се направи  пред Конституционния съд. Но предвид липсата на ясно фиксиран срок, едва ли съдът би се произнесъл по казуса преди март месец.  Минимумът е около два месеца. Ако има избори през март, шансът за съдебно решение преди това, не е висок”, добави Славов.

Очакваме ветото да влезе в зала. Не бих се учудил още днес като извънредна точка. Но съм убеден, че мнозинството, което е формирано по тази тема, още преди празниците ще го вкара в зала и ще бъде преодоляно„, отбеляза още  Атанас Славов.

Снощи правната комисия без особени разсъждения с  гласовете на „хартиената коалиция“  ( 12 на 11 гласа)  отхвърли ветото и препоръча на парламента да направи същото.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

Дебатът за НПК в НС: Малко право, компенсирано с невежество и обиди На първо четене …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.