Последни новини
Home / Законът / Всеки гражданин вече може да заяви и получи свидетелството си за съдимост по електронен път

Всеки гражданин вече може да заяви и получи свидетелството си за съдимост по електронен път

Defakto.bg

 

Министър Крум Зарков със заместниците си Юлия Ковачева, Емил Дечев и Мария Павлова

Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната независимо от месторождението и адресната си регистрация и независимо дали е осъждан или не.
Така министърът на правосъдието Крум Зарков представи  новата електронна услуга, която Министерството на правосъдието предоставя, чрез централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ (ЦАИС).
Той припомни, че досега гражданите можеха да заявят и получат свидетелство за съдимост през интернет и чрез електронен подпис само в случаите, в които те не са осъждани. „С надграждането на ЦАИС се разшири обхватът на служебното и електронното свидетелство за граждани, като е предвидено издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени извън територията на страната, които притежават българско гражданство“, заяви Зарков.
Началник на отдел „Специализирани информационни системи и електронни услуги“ в МП Любов Бончева допълни, че заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и облачен КЕП,  а издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, гарантира автентичността им пред органите за които са предназначени.
Обновената система вече е свързана с ECRIS (Eвропейската система на регистрите за съдимост). Така информацията за осъдени български граждани на територията на страни от ЕС ще се записва своевременно в системата „Съдебен статус“ и ще бъде достъпна за всички бюра съдимост.
Миграцията на данните с информационна система „Изпълнение на наказанията“ пък ще скъси значително сроковете за получаване на отговор до бюрата по съдимост дали едно лице е изтърпяло наказанието си.
Предстои и включването на Единната информационната система на съдилищата към „Съдебен статус“, като по този начин там ще се получават директно бюлетините за съдимост от цялата страна.
Министър Зарков благодари на Висшия съдебен съвет за съдействието, което е оказал при комуникацията с 113 районни съдилища в страната във връзка с процеса по мигриране на данните от бюрата за съдимост.

Председателят на Районен съд Перник – Михаил Алексов уточни, че е предвидената и автоматизация, която ще напомня кога е настъпила реабилитация и това
обстоятелство ще бъде отразявано веднага в бюлетините за съдимост. Той заяви, че при работата на надградената ЦАИС отпада и ангажиментът на районните съдилища да съхраняват голям документооборот, което е бреме за всяка администрация.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.