Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Иван Гешев във Велико Търново:  Не можем да допуснем „зловредно руско влияние в България“  

Главният прокурор Иван Гешев във Велико Търново:  Не можем да допуснем „зловредно руско влияние в България“  

Defakto.bg
Гл. прокурор Иван Гешев пред журналисти

 Защитаваме интересите на нашите европейски и евроатлантически партньори. Не можем да допуснем зловредно руско влияние в България“.  Забележителното изказване е на главния прокурор Иван Гешев във Велико Търново по повод възложената от Софийска градска прокуратура (СГП) проверка на ДАНС за  дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“.

Иван Гешев,  който обикновено твърди, че не му е работа да знае с какво се занимават наблюдаващите  прокурори  по конкретни преписки, този път се оказа необикновено информиран, така както се и очаква от един главен прокурор във всички обществено значими случаи,  а не само по избрани казуси.

По-рано в петък  стана известно, че Софийска градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършено престъпление против Републиката  от БНО „Шипка“. В сигнал до прокуратурата били изложени твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против  републиката“, съобщиха оттам.  Твърдяло се също, че  дейността на организацията  е противодържавна. По тази причина  на 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор е възложил на ДАНС проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

По повод отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да получи призовка, изпратена му от СГП, Иван Гешев отговоря, че законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани, „независимо дали са депутати, доценти, професори или обикновени български граждани“.

„Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите важат за другите, но не за тях. Това е много тъжно за държавата и показва, че тези хора, които говорят за върховенство на закона, за правова държава, за съдебна реформа, говорят едно, а явно правят друго и целта им е различна“,  казва  Гешев.

По повод изпратеното писмо до служебния правосъден министър Крум Зарков, в което поиска становище  за частично отменената Наредба №2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица,  гл. прокурор посочи,  че има риск от блокиране на съдебната система.

Една наредба, издадена по времето на Христо Иванов като правосъден министър в правителството на Бойко Борисов, е отменена от Върховния административен съд. Това автоматично означава блокаж на цялото наказателно правораздаване. Защо? Защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, т.е. те няма да правят експертизи и делата няма да приключат. Компетентността е на Министерство на правосъдието – ако трябва да издаде нова наредба, ако трябва да извърши съответни промени. Аз само сигнализирам, че се блокира българската съдебна власт, са думите на  Иван Гешев.

Статусът, редът и основанията за назначаването на вещите лица, възлагането, приемането и заплащането на експертизите са нормативно уредени в съответните устройствен и процесуални закони, а не в отменената наредба, отговори му министър Зарков. (виж тук). 

Главният прокурор Иван Гешев бе във Велико Търново, където е изнесъл лекция пред студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, съобщи държавното обвинение.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

Дебатът за НПК в НС: Малко право, компенсирано с невежество и обиди На първо четене …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Един коментар

  1. Красимир

    Аз не намирам разлика между зловредно руско влияние , и зловредно евроатлантическо влияние , и двете са еднакво вредни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.