Последни новини
Home / Законът / Депутатите приеха окончателно Закона за правната помощ, първият от приоритетните по плана за възстановяване

Депутатите приеха окончателно Закона за правната помощ, първият от приоритетните по плана за възстановяване

Defakto.bg

Окончателно, с почти пълно единодушие депутатите приеха промени в Закона за правната помощ, внесени от Министерския съвет.    Законодателната инициатива е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост, а законопроктът е един от 11 – те по ПВУ, изработени  в Министерството на правосъдието. Общо 22 са законопроектите,  които България трябва да приеме, за да се класира за  финансирането  от ЕС срещу изпълнени  анагажименти.

Eднa oт oтличитeлнитe  пpoмeни на Закона за правната помощи e paзширяванeтo  на кръга oт лица, които щe ползват помощ, освобождаване от съдебни такси и предоставянето й в извънсъдебни производства.  Дoceгa  правната  помощ можеше да се ползва само пред съда, а приетият закон записа тя  да се прилaга и  пред администрацията  – за получавене и осповане на документи, пред КЗД КЗП, държавната агеница за бежанците, в процеса на медиация и др.

Правната помощ е безплатна както за лица, ненавършили 21 години, така и за навършили 21 години, по задължения за издръжка, възникнали преди навършване на 21-годишна възраст, решиха депутатите.  Тя се осъществява от адвокати, финансира се от държавата и се организира организира от Националното бюро за правна помощ (НБПП).

С приетите окончателно промени са добавени изключените досега от закона уязвими групи – хора с физически и ментални увреждания, получилите международна закрила или ползващи се от временна закрила. Предвижда се и освобождаване от съдебни такси и разноски по граждански и административни производства, включително от възстановяване на разноските за правна помощ в полза на Националното бюро за правна помощ.

Освен намаляване на съдебните производства законът е и  допълнителен инструмент за защита правата на гражданите, каза министър Крум Зарков при представянето му пред народните представители. Промените са необходими и заради изискване към държавите в Европейския съюз да предвидят „в националното си законодателство мерки за насърчаване уреждането на спорове от извънсъдебни органи, които са част от ефективните правни средства за защита на гражданите, за които разходите по завеждане на дело пред съда са твърде високи“, каза той.

 

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    Задължението за издръжки е до пълнолетие, а ако е студент, до 26 г. Пълнолетие в Р.България се придобива на 18 год. Изключвам договорни отношения за доглеодане, или каквито и да били договори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.