Последни новини
Home / Без категория / Лаура Кьовеши поиска имунитета на бившия вицепрезидент на ЕП Ева Кайли

Лаура Кьовеши поиска имунитета на бившия вицепрезидент на ЕП Ева Кайли

Defakto.bg

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да отнеме имунитета на двама гръцки евродепутати, включително на Ева Кайли, която е замесена в скандал за подкупи от чужбина, съобщава БГНЕС, като цитира АФП.

Прокуратурата на Лаура Кьовеши заяви, че социалистката Кайли и нейната колежка консерваторка Мария Спираки са заподозрени в отделно дело, свързано с изплащането на възнаграждения на парламентарни сътрудници.

Ева Кайли чрез адвоката си отрича обвиненията  за лобиране в полза на Катар и пране на пари. Тя изразява съжаление за реакцията на колегите ѝ в Европейския парламент.  На 13 декември ЕП прекрати правомощията на Кайли като заместник-председател заради разследването на белгийските власти срещу нея и други трима души. 

Кайли вече е обвинена в белгийско разследване за предполагаеми подкупи, за които се твърди, че са били платени от домакина на Световното първенство по футбол Катар, за да подобри имиджа си и да повлияе на политиката на ЕС.  По това дело белгийски магистрат заключи, че нейният депутатски имунитет няма да се прилага, тъй като се твърди, че тя е била хваната с хиляди евро в брой.

Но по отделния въпрос за парламентарните надбавки и възнагражденията на асистентите тя продължава да се ползва със защита като евродепутат,  както и нейният политически съперник Спираки, който няма връзка със скандала с подкупа.

„Днес, в съответствие с процедурите, предвидени в правото на Съюза, европейският главен прокурор поиска снемането на имунитета на г-жа Ева Кайли, член на Европейския парламент, и на г-жа Мария Спираки, член на Европейския парламент“, се казва в изявлението.

Въз основа на доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на надбавките за парламентарни сътрудници, и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници.“

Прокурорът на ЕС е изпратил писмо до председателя на парламента Роберта Мецола, за да поиска такова гласуване да бъде насрочено, е съобщил източник на АФП. Свалянето на имунитета се решава с гласуване от ЕП.

Арестът на Кайли миналата седмица предизвика шок в Европейския парламент на фона на призиви за прозрачност и антикорупционна реформа.

Катар отрича да има каквато и да е връзка със случая и твърди, че всяко подозрение за нередности е „сериозно подвеждащо“(БТА).

About De Fakto

Проверете също

Почина бившият председател на Районен съд – Хасково съдия Мария Ангелова

На 31 януари 2023 г., след продължително боледуване, почина  съдия Мария Ангелова – съдия в …

Заключение: Зам.главният инспектор не може да надзирава разследванията срещу главния инспектор

       Правото на ЕС не допуска национална правна уредба, която възлага на заместник-главния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.