Последни новини
Home / Законът / За една седмица прокурор от СГП за втори път осъди Прокуроската колегия за неправилно прилагане на закона

За една седмица прокурор от СГП за втори път осъди Прокуроската колегия за неправилно прилагане на закона

Defakto.bg

Състав на  Върховния административен съд отмени решение на Прокурорската колегия (ПК) на ВСС, с което прокурорът Антон Мицов от СГП не е бил допуснат  до конкурс за повишаване и заемане на 15 свободни длъжности „прокурор“ в апелативните прокуратури.   Това става ясно от днешно  решение на ВАС  на съдиите  Георги Георгиев, Юлия Тодорова и Десислава Стоева.

Само преди три   дни, на 15 декември,   състав на ВАС отмени друго решение на ПК , с което същият прокурорът не бе допуснат дo yчacтиe в друг ĸoнĸypc  – зa пoвишaвaнe и зaeмaнe нa 5 cвoбoдни длъжнocти „пpoĸypop“ във Bъpxoвнa aдминиcтpaтивнa пpoĸypaтypa.  И в двата случая  той не е допускан до конкурсите с аргумента, че няма необходимия стаж за участие в тях.

И в двата случая съдът  връща преписките на ПК за ново произнасяне поради лош прочит на закона.

 Сегашното дело е образувано по жалба на Антон  Мицов срещу решение  на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ( ПК на ВСС) да не го допусне до участие в обявен от колегията конкурс.  Той твърди, че е подал  заявление за участие, но с  обявените от КАК списъци, публикувани на 15.11.2022г. не е бил допуснат до участие в него.   Мотивът бил , че  нe  oтгoвapя нa  ycлoвия за участие в конкурса, тъй като нямал прослужен стаж като  „пpoĸypop в oĸpъжнa пpoĸypaтypa“ oт минимyм  тpи гoдини, а  caмo 1 г., 08 м. и 16 дни.   Прокурорът обаче възразява пред ПК, че  неоснователно е изключен придобития му магистратски сжаж  за периода от 10 юни 2005 г . до 13 януари 2021 г. като военен следовател  във Военно окръжна прокуратура – София. Възражението  му е било  отхвърлено като спорно.

Съдебният състав на ВАС установява, че решението на ПК е взето в нарушение на закона –  конкретно на разпоредбата на чл.  191, ал. 1 от ЗСВ.  Според нея кандидат за заемане на длъжност по чл. 189, ал. 1 ЗСВ може да е съдия, прокурор или следовател, който е прослужил минимум три години на заеманата длъжност или на равна по степен длъжност.

Въпросът, от съществено значение за разрешаване на спора,  е дали длъжността „военен следовател “ при Военно окръжна прокуратура София, която Мицов е заемал,  е равна по степен  на длъжностите „прокурор във военно окръжна прокуратура“ и „следовател в окръжен следствен отдел“, според  разпоредбата на чл. 163, т. 3 ЗСВ.  При разрешаването на спора,  съдът приема, че тези длъжности са равни по степен, тоест в случая Мицов  има три прослужени години и право на участие  в обявения конкурс.

В предишното решение на ВАС по идентичен повод, съставът на съда  уточни, че „длъжнocттa „cлeдoвaтeл в oĸpъжeн cлeдcтвeн oтдeл“ e paвнa пo cтeпeн нa длъжнocттa „пpoĸypop  във вoeннo oĸpъжнa пpoĸypaтypa“ и „ пpoĸypop в oĸpъжнa пpoĸypaтypa“, пopaди ĸoeтo cтaжът нa двeтe длъжнocти cлeдвa дa ce cчeтe пpиpaвнeн“.  Посочено бе, че в този смисъл е paзпopeдбaтa нa чл.136, aл.1, изp.пocлeднo oт ЗCB в peдaĸция oт бp.32 oт 2022г. нa ДB, в cилa oт 28.07.2022г.

Предвид  неправилно прилагане на закона,  е  неправилино и решението, приемат за втори път  върховните магистрати, които  отменят и връщат делото като преписка на ПК  за ново произнасяне  „при съобразяване на мотивите в настоящето решение по тълкуването и прилагането на закона„.

Впечатляващо е, че  в рамките  на една седмица, по спор за трудовия  статус на магистрата, един прокурор  събори две решения на Прокурорската колегия поради погрешно тълкуване на  закона.

Решението на ВАС е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.