Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Новият затвор в Самораново ще бъде много повече от затвор

Министър Зарков: Новият затвор в Самораново ще бъде много повече от затвор

Defakto.bg
Снимки: Пресцентърът на Министерство на правосъдието
Първата копка на новия затвор е полята от  министъра с шампанско

Днес се случва нещо голямо. Нещо, което е изключително важно както за министерството на правосъдието и системата на пенитенциарното дело, така и за  държавата“. Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при символичната първа копка на новия затвор в Самораново, съобщава Мнистерството на правосъдието.
Министърът благодари на всеки, „дал от своето време и нерви да обедини обществеността, своите колеги и политически сили, че това е нужно“. Специална признателност бе изказана на норвежката държава, финансирала изграждането на новия затвор.
Това съоръжение, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече. Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН, над 4 500 човека, един малък университет.
Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази“. Става дума за нов тип съоръжение затвор, важно най-вече за хората отвън, за онези, които биха могли да станат жертви на престъпления, начинанието има пряко отношение към системата за сигурността. Защото колкото по-добре се справяме „вътре“, толкова по-сигурни ще сме отвън“, подчертава министърът.

Най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Помощта от Кралство Норвегия в размер на 35 млн. лева е по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ на Програма „Правосъдие“.
Очаква се първият от над 60 години нов затвор в България да бъде готов до края на април 2024 г.

Инвестиционният проект предвижда на терена в Самораново да бъдат изградени пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център, в който
кандидатите за служители на ГДИН да се подготвят по специално разработени програми, създадени с участието на норвежки и международни експерти.
Във втората фаза на изграждането на най-модерният пенитенциарен комплекс у нас се предвижда създаване на „преходно отделение“ (half way house) за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора.

Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и гражданското общество ще могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Планирани са още изграждане на училище, библиотека, параклис, както и на производствени цехове, в които лишените от свобода лица ще имат възможност да полагат труд,

Целта на проекта е да отговори на новите предизвикателства и поетитемеждународни ангажименти от България за целенасоченост и последователност на реформата в сектора на изпълнение на наказанията, така че тя да доведе до реални и дългосрочни резултати“, заявява при откриването на строителната площадка главният
директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов.
От страна на норвежките партньори Ким Екхауген – началник на отдел „Международно сътрудничество“ в Норвежката корекционна служба изрази удовлетвореност от постигнатите до резултати. „Ние ще следим процеса на строителството и ще работим заедно с МП и ГДИН през следващите 15 месеца. Хората, които ще работят в този затвор, ще преминат квалифицирано обучение“, казва Ким Екхауген.
На събитието в Самораново са присъствали четирима бивши правосъдни министри – сегашният вицепремиер Иван Демерджиев, настоящият зам.-министър на правосъдието Мария Павлова, Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, както и бившият зам.- правосъден министър проф. Николай Проданов. Били са също зам.-омбудсманът Елена Чернева, кметовете на община Дупница и на село Самораново, представители на фирмата и др.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.