Последни новини
Home / Законът / Близо 30 души са разпитани по случая с разменените бебета, само съдът може да ги върне на истинските родители

Близо 30 души са разпитани по случая с разменените бебета, само съдът може да ги върне на истинските родители

Defakto.bg
Прокурор Иван Стефанов .Снимка БТА

Близо 30 души са разпитани по случая с разменените бебета, каза пред журналисти заместник-районният прокурор Иван Стефанов. Той посочи, че разпитите са станали в рамките на една седмица.

На 14.12.2022 г. след доклад на случая от Главна дирекция „Национална полиция“ в Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 184, ал. 1 от НК за това, че през месец септември в болница в  София умишлено са заменени малки деца.

По разследването вече са приобщени билогични материали от майките на двете деца. А ДНК експертиза е установила, че децата на двете майки са разменени при изписването им, каза Стефанов и допълни, че текат допълнително разпити на свидетели, освен вече разпитаните 28 души. И двете майки са се съгласили да дадат билогичен материал.

Прокуратурата разследва как и кога точно е станала размяната на бебетата. Децата в момента са при жените, с които са изписани като техни майки, посочи Стефанов. Няма данни някое от тях да е в опасност.

Установено до момента е, че гривните, поставени на ръцете на децата, са правилни. Различни гривни са предадени на майките, обясни Стефанов. Едната от майките запазила гривничките и след време установила, че има разминаване.

Според Иван Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца – умишлено или не, както и на този, който е трябвало да контролира този процес. Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор, припомни той и допълни, че това е текст, непроменян от 1968 г.

Само съдът може да върне на истинските родители бебетата, разменени през септември в АГ болница “Шейново”. Така че майките на двете дечица трябва да се подготвят да се срещнат и в съдебната зала. Дори фактически да си разменят децата, което засега не изглежда много вероятно, те не могат да го направят сами юридически, категорични са юристите.

„Първо трябва да заведе иск за оспорване на произход, защото онова удостоверение за раждане, което притежава, истинското, нейното дете, в него са вписани други родители. И може в същото дело в съда да заведе иск за установяване на произход. Това разрешение важи и за двете майки“, коментира адвокатът Людмил Рангелов пред БНТ.

„Независимо, че да речем се установи, че това е някаква техническа грешка, моралните болки и страдания, които и двете преживяват, вероятно са много интензивни, много тежки и да, биха могли по гражданско правен ред да претендират такова обезщетение за такива неимуществени вреди“, каза още адвокатът.

Законът предвижда до 2 години лишаване от свобода, ако бъде доказано, че бебетата са умишлено разменени. Майките обаче имат право да заведат частни дела.

„Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебета при майките си. Искаме този казус да бъде разрешен възможно най-бързо и за двете семейства.“ Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев.

„Нашата съдебна практика и законодателство познават обезщетението за неимуществени вреди, тогава когато сме преживяли стрес, притеснения – това подлежи на обезщетение“, коментира случаят адвокат Мария Шаркова. Тя  допълни, че родителите на разменените бебета имат право да търсят подобно обезщетение, като исковете могат да бъдат заведени срещу лечебното заведение.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    А който смени пълнолетни деца, с цел облаги и възпроизведе крайно недопустими увреди, за потърпевшите майка, реални деца и бащите им, какво следва да получи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.