Последни новини
Home / Законът / Прокурорът Антон Мицов за трети път осъди Прокурорската колегия за отказа й да го преназначи на посочена от него длъжност

Прокурорът Антон Мицов за трети път осъди Прокурорската колегия за отказа й да го преназначи на посочена от него длъжност

Defakto.bg

Прокурорът Антон Мицов от СГП, който за една седмица осъди два пъти Прокурорската колегия (ПК)  на ВСС за  недопускането му до участие в два  конкурса,  е осъдил за трети път колегията, този път за отказа й да го преназначи на посочена от него длъжност.  Това се разбира от трето решение на ВАС в рамките на десетина дни, с което нов състав на  Върховния административен съд уважава жалбата му и отменя поредно решение на ПК  заради неточно прилагане на закона.

Този път бившият спецпрокурор е обжалвал отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) да го преназначи във Военноокръжна прокуратура – София, където е поискал да работи след закриването на  спецправосъдието от 28 юли т.г. Прокурорската колегия отказва да открие  длъжност „прокурор“ във Военноокръжната апрокуратура и го преназначава в Софийската градска прокуратура. За да заеме след преназначаване на длъжност прокурор във Военно окръжна прокуратура Антон Мицов е бил в хипотезата на приемане на военна служба, след като вече е изпълнявал тази служба, констатира съдът.

Зад педантичната настойчивост, с която  прокурор Мицов  защитава правата си,  стоят обаче реални казуси, които получават съдебни разрешения  от полза и за правоприлагането.

С аргумента, че  не отговаря на изискванията на Закона за  отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) – конкретно на  разпоредбата на чл. 262 във връзка с чл. 141, ал. 6, т. 2 от него, ПК отказа да уважи молбата му за преназначение във военноокръжната прокуратура.

Решението на съда

Според чл. 262, ал. 2 ЗОВСРБ военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури се приемат и освобождават от военна служба след решение на Висшия съдебен съвет и в изпълнение на това решение административният ръководител на съответния съд или прокуратура издава заповед за приемане или освобождаване от военна служба, съгласувано с министъра на отбраната.  Или, първо се взема решение за назначаване според Закон аза съдебната власт,  след което се преценяват изискванията за приемане на военна служба, посочва решението.  Според ал. 3 на текста административният ръководител на съответния съд или прокуратура присвоява военно звание, повишава или  понижава във военно звание при условията, приети с този закон, съгласувано с министъра на отбраната. Според ал. 2 за военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури не се прилага изискването на чл. 141, ал. 1 , т. 2, според което възрастта на кандидата трябва да е под 40 години, посочват още съдиите.

В Закона за съдебната власт няма изисквания за присвоени военни звания, за да бъде заемана  длъжността военен „съдия“  във военен съд и „прокурор“ във военна прокуратура, тъй като званието се присвоява след заемане на длъжността и длъжностите не са обвързани със звание по ЗОВСРБ, посочва съдът.

Според  чл. 141, ал. 6, т. 2 от ЗОВСРБ, на военна служба могат да се приемат и лица, изпълнявали военна служба, отговарящи на изискванията на ал. 1, с изключение на т. 2, ако към датата на приемане на военна служба им остават не по малко от 5 години до навършване на пределната възраст по чл. 160 за военно звание, изискващо се за заемане на длъжността.

В ЗСВ няма изискване длъжностите във военен съд и военна прокуратура да са свързани с конкретно военно звание, още повече, че пределната възраст за заемане на магистратска длъжност е 65 годиние отговорът на върховните съдии.

„При тези изводи и след анализ на приложената уредба от административния орган за постановяване на решението, същото като незаконосъобразно следва да бъде отменено“, отсъждат те.   Съдът изпраща делото на ПК на ВСС за  разрешаване на въпроса по същество.

Осъжда прокуратурата да заплати в полза на прокурор Антон  Мицов сумата от 1000 лева за съдебни разноски. Решението е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.