Последни новини
Home / Законът / Бившият министър Христина Христова: Въвеждането на понятието „брутна“ МРЗ ще доведе до правен хаос

Бившият министър Христина Христова: Въвеждането на понятието „брутна“ МРЗ ще доведе до правен хаос

Defakto.bg
Христина Христова

„Въвеждането на понятието брутна минимална работна заплата ще предизвика голяма правна бъркотия и хаос. Искрено се надявам да не бъде гласувано, защото няма да допринесе с нищо. Фактически няма да има размер на МРЗ. Да, ще има размер, който е половината от средната брутна заплата, но в него трябва да бъде всичко – да бъдат класовете прослужено време, някои имат 30 г., някои 40 г. Различните предприятия дават различен процент за прослужено време – някои дават 0,6%, повечето 1%. … Ако има извънреден труд, той също трябва да се вкара вътре в минималната заплата. И всъщност не е възможно. В самата Директива за адекватното минимално възнаграждение в ЕС има правно противоречие. Там се казва МРЗ да стигне половината от средната брутна заплата в съответната държава, защото статистиката на всяка държава отчита само брутни заплати, но МРЗ е основна заплата„.

Това обясни пред БНР бившия социален министър  Христина Христова. „Ако с подзаконов нормативен акт се каже каква ще бъде сумата на МРЗ и тя да представлява половината от средната брутна заплата, тогава ще имаме сума. Но да не се твърди повече, че вътре в нея ще има и други доходи, гарантирани по трудовото ни законодателство„, посочи  Христова.

Повод за коментара бе решението на  социалната комисия по предложение на „Продължаваме промяната“ да замени  термина „минимална работна заплата“ с „брутна минимална работна заплата“, което предизвика бурни протести от страна на синдикатите  и специалисти по трудово право.

Ако това решение на комисията бъде прието от  Народното събрание в този му вид,  означава, че  минималната работна заплата  ще е 750 лв., това е“ , коментира председателят на комисията Георги Гьоков, бивш социален министър.  Припомняме, че законопроектът на БСП, с който минималната заплата се изчисляваше на 850 лева, вече беше приет на първо четене в пленарна зала, а останалите предложения бяха внесени впоследствие между двете четения.

Междувременно от изявления на различни народни предствители на ПП става ясно, че предложението  минималната  работна заплата да стане „брутна“, ще бъде оттеглено.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.