Последни новини
Home / Законът / Министерство на правосъдието предлага  изменения в ЗСВ за подобряване на електронното правосъдие

Министерство на правосъдието предлага  изменения в ЗСВ за подобряване на електронното правосъдие

Defakto.bg

 

Министерство на правосъдието предлага редица изменения в Закона за съдебната власт, с които ще бъдат оптимизирани и подобрени работата и ефективността на съдебната система при въвеждането на реално и пълноценно електронно правосъдие. Промените ще улеснят и достъпа до правосъдие за гражданите. Днес те бяха публикувани за обществено обсъждане, съобщиха от министерството.

Измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от своя страна рефлектират и върху уредбата на електронното правосъдие в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Достъпът до правосъдие и улесняването на сътрудничеството между държавите членки са сред основните цели на пространството на свобода, сигурност и правосъдие на ЕС, залегнало в Договора за функционирането на Европейския съюз. Така електронното правосъдие има за цел да улесни достъпа до правосъдие и функционирането на съдебните системи за гражданите, практикуващите юристи и органи, като се отчитат независимостта на съдебната власт и разделението на властите. То постига тази цел посредством опростяване и цифровизиране на комуникациите, достъпа до процедурите и правната информация.

Предложените изменения и допълнения в нормативната уредба са мотивирани от необходимостта от законодателни промени в ЗСВ и процесуалните закони в частта за електронното правосъдие, въз основа на съществуващите възможности чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съответно чрез Единният портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) да бъдат извършвани от съда и страните предвидените в процесуалните закони изявления и процесуални действия.

 

Подробности тук

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.