Последни новини
Home / Законът / „Възраждане“ и БСП сезираха КС за военната помощ за Украйна

„Възраждане“ и БСП сезираха КС за военната помощ за Украйна

Defakto.bg

Парламентарните групи на БСП и „Възраждане“ са внесли искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна, съобщават  пресцентровете на двете партии.   Необходимият брой подписи за такова искане е събран. Под документа са се подписали 50 народни представители – 26 от „Възраждане“ и 24 от „БСП за България“, пише БНР.

Искането вече е внесено в деловодството на Конституционния съд.

В днешния брой на „Държавен вестник“ е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не бъде обнародван в „Държавен вестник“.  От „БСП за България“ настояваха списъкът да бъде публичен, обявиха също, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

След като в днешния брой на „Държавен вестник“ бе публикуван указът за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от президента Румен Радев, беше даден и брифинг, на който беше обявено, че логистиката по доставките е в ход.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че  ще положат всички усилия, за да спрат този договор.

По рано  президентът Румен Радев коментира отказа си да наложи вето във връзка за военна помощ за Украйна и намеренията на БСП да сезират КС така:  „Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор, е невъзможно„.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.