Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента за Изборния кодекс, от „ДБ“ ще атукават промените в КС

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента за Изборния кодекс, от „ДБ“ ще атукават промените в КС

Defakto.bg
Миналата седмица ветото на президента  беше отхвърлено от комисията по правни въпроси в парламента с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП. Именно тогава стана ясно становище на Българската народна банка, в което се посочва, че тя няма информация каква трябва да е специалната хартия на бюлетините от машините, съответно и как тя може да бъде защитена. От банката подчертават, че осигуряването на такава хартия би отнело „между четири и осем месеца“, което означава, че ако има предсрочни избори през март или април догодина, съществува риск машинното гласуване да не се проведе изобщо. В сряда (21 декември) с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП депутатите отказаха да изслушат председателя на ЦИК Камелия Нейкова по  въпроса.

 

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс (ИК). Така повторно бе приет Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, подкрепен от 125 депутати, 101 бяха „против,  без „въздържал се“.

„За“ закона бяха ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“.  Против бяха от „Продължаваме Промяната“, „Възраждане“ , „Демократична България“, „Български възход“ и нечленуващият в група Явор Божанков.

Така остана възможността да се гласува по избор – с хартиена или с машинна бюлетина.Вотът от машините обаче няма да се отчита автоматично, а чрез ръчно броене на издадените от устройствата хартиени разписки. Резултатът ще бъде изчисляван от секционните избирателни комисии, които ще сумират данните за двата вида гласуване.

В хода на дебата Калина Константинова от „Продължаваме Промяната“ (ПП) припомни, че печатницата на БНБ е дала становище, според което няма време да се напечатат машинни бюлетини през следващите 8 месеца, а от ЦИК са отказали обяснение дали има достатъчно време да се напечатат тези нови бюлетини.  Най-важният проблем, по думите на колегата ѝ Асен Василев, е ,че в България има феодални мрежи и зависимости, които определят вота и именно хартиената бюлетина опорочава избора.

„Демократична България“ ще изпрати промените в Изборния кодекс в КС,  обяви Атанас Славов.  Надежда Йорданова, също от ДБ,  посочи, че ветото на президента е изцяло в интерес на българското общество. С това, което 48-то НС направи, взриви доверието в изборния процес, защото прие промени, които влошат условията за прозрачен, честен изборен процес, същевременно го направи с аргументи, които бяха фактически неверни, обясни тя. ГЕРБ, БСП ДПС на практика зачеркнаха машинното гласуване и отмениха експерименталното дистанционно гласуване без мотиви, изтъкна тя.  Връщаме силата на гумичката и молива, допълни Йорданова.

Машинното гласуване е фикция, такова няма, то е отменено”, заяви  Славов. Гласуването с машина и с хартия е неравнопоставено дори и заради това, че отрязъкът от машинния вот е 10 пъти по-малък от хартиената бюлетина. Има и противоречие между форма и съдържание – вотът с машина формално е машинен, но съдържателно не е. Нарушени са принципите на предвидимост и прозрачност на законодателството, нарушен е и принципът на обществено обсъждане, каза още Славов.

На упрека на Борислав Гуцанов от БСП, че промените отговарят на европейските ценности,  Славов отговори: “Не е част от европейските ценности да имаме стотици хиляди недействителни бюлетини, организирани престъпни групи за печелене на гласове, частни охранители да влизат в изборните секции, а стотици хиляди гласове да бъдат контролиран вот”.  И призова депутатите за разумно съчетание на  хартиеното и машинното гласуване, което да не унищожава машинното.

Ще подкрепя ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, защото то е в интерес на цялото общество”, каза преди това в изказването си от парламентарната трибуна депутатът от ДБ Надежда Йорданова. И призова партиите от “хартиената коалиция” да преразгледат поведението си и да подкрепят ветото.

Йорданова заяви, че промените в Изборния кодекс нанасят огромна тройна щета – сриват доверието в изборния процес, нарушават духа и буквата на закона и са демонстрация на политическо лицемерие.  Първо, с начина на приемането на промените в кодекса с неверни аргументи, с липсващи гаранции за спазването на правилата и за постигане на честен резултат, партиите от хартиената коалиция са взривили доверието в изборния процес.

На второ място, е бил нарушен и принципът на правовата държавата, който включва принципите на законността и на правната сигурност. Защото измененията в кодекса не са в резултат на прозрачен процес – БСП, ДПС и ГЕРБ са въвели 56 параграфа между двете четения, които на практика зачеркват машинното гласуване. А то е въведено след референдум, парламентарен дебат и парламентарно решение. С което се  нарушава принципът на правната сигурност. Нарушава се и чл. 10 от конституцията, гарантиращ равно избирателно право с тайно гласуване, защото когато малък брой хора гласуват с машина или хартия, вотът им може да бъде разкрит.

Третият аргумент на Надежда Йорданова е, че БСП, ДПС и ГЕРБ са проявили политическо лицемерие с промените в кодекса, защото са обещавали, че ги правят, за да дадат на хората право на избор, докато в действителност такъв няма – реално ще се гласува с два вида хартия – от бюлетини и от машини, превърнати в принтери. И че дори мотивът за предотвратяване на манипулации на изборния резултат чрез машинен вот, за които така и не са предоставени доказателства,

Александър Николов от „Български възход“ (БВ) декларира подкрепа на парламентарната група за ветото на президента, определяйки го като мотивирано и основателно по същество.  Той даде висока оценка на юридическия екип на държавния глава по отношение на анализа, правните и фактически мотиви, на които са стъпили при изготвянето му.  Ветото на президента изцяло разбива основната  теза, че с промените в ИК се дава право на избор –  промените са единствено по отношение начина и технологията на гласуването; посочи представителят на БВ.

Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) заяви , че: на нас от ГЕРБ-СДС ни трябва по-широка подкрепа за евентуално управление, а тя идва, когато гласуват поне над 50 процента, за да говорим, че имаме легитимност.  Според него машинният вот не е дал възможност на много хора да отидат до урните по различни причини, особено в големите секции.

Кажете си истината че с „Месито от Банкя“ искате да манипулирате местните избори и да вкарате парламента в този цирк, поиска от Балачев Асен Василев, съпредседател на ПП. Не разбрах защо машинният протокол да не бъде част от документацията в края на деня, защо ви е страх от контролата, която машината може да произведе, коментира преди това съпредседателят на ПП Кирил Петков. ПП възнамеряват да внесат отново промени в ИК.

Кристиан Вигенин, „БСП за България“, посочи, че БСП няма да се съобрази с аргументите на президента  и ще потвърди закона такъв, какъвто е приет.  В бъдеще, според него, целта трябва да е усъвършенстване на изборното законодателство. И даде пример, че е останал нерешен проблемът  с избирателните списъци.

Не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промените в изборното законодателство, заяви Явор Божанкокойто в,  в момента не членува в никоя парламентарна група.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ призова народните представители да подкрепят  ветото на президента, тъй като  ИК се нуждае от още едно преосмисляне.

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.