Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието публикува за обществени консултации проект на наредба за вещите лица

Министерството на правосъдието публикува за обществени консултации проект на наредба за вещите лица

Defakto.bg

Министерството на правосъдието публикува за обществени консултации проект на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Срокът за становища е до 23 януари 2023 г.

Дотук се стигна след отмяната от Върховния административен съд (ВАС) на повечето от текстовете на предходната наредба. ВАС заявява, че представените през 2014 г. мотиви за нейното приемане не отговарят на нормативните изисквания, а главният прокурор поиска становище на правосъдния министър за отменената наредба.

Министър Крум Зарков се ангажира до 23 декември т.г. проектът за наредба да бъде публикуван за обсъждане и след стриктно спазване на процедурата по Закона за нормативните актове, наредбата да бъде обнародвана в „Държавен вестник“ през февруари 2023 г.

В същото време министърът бе категоричен: няма причина за драматизиране на ситуацията, статусът, редът и основанията за назначаването на вещите лица, както и за възлагането, приемането и заплащането на експертизите са уредени в съответните устройствен и процесуални закони.

Предлаганият подзаконов нормативен акт е в изпълнение на чл. 403, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който на министъра на правосъдието, съгласувано с Пленума на Висшия съдебен съвет е възложено с наредба да детайлизира условията и реда за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, се сочи в мотивите към проекта.

Наредбата е структурирана в шест глави, в които се конкретизират  условията, на които трябва да отговарят специалистите, утвърдени за вещи лица; реда и условията за определяне и изплащане на възнагражденията; етичните правила за поведение; Единния регистър на вещите лица и др.

Проектът тук

Още по темата  тук

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.