Последни новини
Home / Законът / Президентът: Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно

Президентът: Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно

Defakto.bg

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в Първо средно училище „Пенчо П. Славейков“ в София.

Коментарът му е по повод призива на „БСП за България“ да наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

От левицата обявиха, че ще търсят възможност за сезиране на Конституционния съд. Законът беше обнародван в днешния брой на „Държавен вестник“. Той беше приет на второ четене от парламента на 16 декември.

Всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, така както правя и аз, препоръча Радев.

Той припомни, че неведнъж е призовал народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата и допълни: „За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ“.

Вето върху приетия закон е абсолютно безпредметно, защото съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор и сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, посочи президентът Радев.

Докато г-жа Нинова умува дали да сезира Конституционния съд, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има абсолютно никакъв ефект, Министерството на отбраната свърши нейната работа“, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че Министерството на отбраната е ревизирало наложения му от парламента договор, с което се отменя правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по споразумението и всички допълнителни решения трябва да минават през Народното събрание.

Ревизираният от Министерството на отбраната договор ще бъде внесен веднага след Нова година в Народното събрание.

Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решение за военна помощ за Украйна и това ще става само и единствено със санкцията на парламента“, заяви президентът Радев.

Категорично това Министерство на отбраната няма да дава самолети, зенитно-ракетни комлекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности“, посочи още Румен Радев. В отговор на въпрос за възможността България да получи заместваща техника държавният глава посочи, че модернизацията на Въоръжените сили не се състои в това да заменим една стара техника с още по-стара и призова още веднъж Народното събрание да се фокусира върху предложената от Министерството на отбраната и внесена от Министерски съвет програма за приоритетни инвестиционни разходи за истинската модернизация на Българската армия.

Партиите имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг и най-сетне да имаме редовно правителство, заяви Румен Радев в отговор на въпрос относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-о Народно събрание.

Попитан за дебатите около размера на минималната работна заплата държавният глава заяви: „Докато от трибуната се водят популистки битки, кой повече ще се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, служебното правителство вече решава този въпрос – ще има увеличение на Минималната  и то от 1 януари следващата година.“.

Надявам се, че народните представителите няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните“, заяви още президентът Румен Радев в отговор на въпрос относно дебатите по наложеното от него вето на промените в Изборния кодекс.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.