Последни новини
Home / Законът / Предколедно: „Правосъдие за всеки“ напомня в писмо на депутатите, че им предстои сериозна съдебна реформа

Предколедно: „Правосъдие за всеки“ напомня в писмо на депутатите, че им предстои сериозна съдебна реформа

Defakto.bg

Предколедно Иницативата „Правосъдие за всеки“ напомня на парламентарните групи в 48-ото,  че им предстои да приемат законодателство, свързано с твърде закъснялата вече съдебна реформа – реформа  важна за функционирането на държавата,а  някои от мерки са свързани и с Плана за възстановяване и устойчивост.

В писмо до депутатите от сдружението настояват още в първата работна седмица на Народното събрание за 2023 г. конституционната комисия да започне дебата по промените, свързани със статута, правомощията, мандата, отчетността и контрола върху дейността на главния прокурор, структурата и състава на ВСС, начина и критериите за избор на парламентарната квота в него, избора на Инспектората към ВСС.

Надяваме се да проявите нужната отговорност и мъдрост и да направите опит да изведете държавата от парламентарната криза, в която тя все повече затъва!“

Писмото:

                                         О  Т  В  О  Р  Е  Н  О   П И С М О

                до  парламентарните групи в 48-ото Народно събрание

 

Уважаеми народни представители,

Преди месец и половина се обърнахме към Вас с отворено писмо, в което Ви призовахме да осмислите съществуването на създадената в 48-ото НС постоянна Комисия по конституционни въпроси и да започнете спешно политическия и експертен дебат за нужните конституционни реформи в глава „Съдебна власт“. Предложихме в едномесечен срок всички, които са заявили намерение за такава реформа, да внесат своите проекти в парламента и по-конкретно:

  • Да обсъдите и подпишете споразумение за конституционни и законови промени в устройството на съдебната власт и прокуратурата, с което да се гарантира конкретен и възможно най-кратък и разумен срок за осъществяването им. Така бихте гарантирали и съставяне на правителство, което да работи поне до осъществяването на тези промени.
  • В срок до един месец да внесете всички проекти за конституционни промени. След първото четене те може да се обединят в общ проект, по който да се внасят предложения, ако е невъзможно внасянето на такъв проект след преговорите между политическите сили.

Не получихме нито един отговор, но пък се появи надежда със свикването на две поредни заседания на конституционната комисия. Бе обявен график за нейната работа. Очакваше се на 24 ноември да се проведе първото изслушване на предложенията и идеите на отделните парламентарни групи. Това заседание обаче бе отложено, а на следващото,  проведено на 15 декември,  обсъждането не влезе в дневния ред.

Явно парламентарно представените партии все още не са готови да започнат обсъждане на собствените си предизборни идеи.

Оставаме с впечатлението, че никой не иска да започне реален дебат по тези теми, или че възможните конституционни промени се явяват заложник на явни или тайни политически преговори и сделки. Припомняме също, че дори не са започнали процедурите по избора на парламентарната квота във ВСС, чийто мандат изтече преди два месеца и половина, както и на главния инспектор и Инспектората към ВСС, чийто мандат пък изтече преди две години и осем месеца. Не може преговорите за съставяне на правителство да блокират цялата останала дейност на народните представители! Това за нас, като представители на гражданското общество, които също очакват техните идеи и становища да бъдат чути в комисията, е недопустимо!

Ето защо настояваме още в първата работна седмица на Народното събрание за 2023 г. конституционната комисия да започне дебата по промените, свързани със статута, правомощията, мандата, отчетността и контрола върху дейността на главния прокурор; структурата и състава на ВСС; начина и критериите за избор на парламентарната квота в него; избора на Инспектората към ВСС. До средата на януари да изслушате предложенията и мненията по обявените идейни или писмени проекти на представителите на професионалните, съсловни и граждански организации. Нека така да започне същинският дебат преди внасянето на конкретните проекти за конституционни промени.

Ако се състави редовно правителство, апелираме да се внесат незабавно всички заявени конституционни проекти, а именно от ПГ на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“  и ПГ на ДПС. В този случай ще призовем директно и публично и президентът да внесе своя конституционен проект, обявен за готов още през лятото на 2021 г.

Наложително е също така през януари да се открие процедура и да се направи поне опит за избор на парламентарната квота на ВСС и Инспектората към ВСС, както и да бъде попълнен съставът на Конституционния съд от парламента.

Ако това не се случи, ще сме изправени пред реална конституционна криза, поради явната невъзможност на Народното събрание да изпълнява делегираните му по Конституция функции и задачи в парламентарната република.

Надяваме се да проявите нужната отговорност и мъдрост и да направите опит да изведете държавата от парламентарната криза, в която тя все повече затъва!

С уважение:

Велислав Величков, председател на сдружение „Правосъдие за всеки“

 

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.