Последни новини
Home / Законът / Гешев реагира за издирването на Христо Грозев от Русия, пази мълчание за писмото на американския конгресмен

Гешев реагира за издирването на Христо Грозев от Русия, пази мълчание за писмото на американския конгресмен

Defakto.bg

„България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията“, написа в „Туитър“ главният прокурор Иван Гешев по повод съобщението, че българският журналист Христо Грозев е обявен за федерално издирване в Русия.

Гешев е споделил и линк към информацията за награждаването на Грозев през месец ноември 2022 г. за журналистическите разследвания на групата „Белинкат“.

В поведелник, 26 декември руските власти съобщиха, че  Грозев се издирва във връзка с нарушаване на член от Наказателния кодекс на Русия. През юли Грозев беше уличен от руските служби за сигурност, че е участвал в  операция на украинското разузнаване, целяща да открадне руски военен самолет.

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е извикана на разговор във Външно министрество заради обявения от Москва за издирване журналист Христо Грозев. Това съобщиха от министерството.

Иван Гешев не реагира на писмото на американския  конгресмен до финансовия министър на САЩ, че  „за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има „систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“.

От „Продължаваме промяната“ поискаха коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че „действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа“.

„Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и други казуси“, написаха от  „Продължаваме промяната“.

„България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа. Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени“, се казва  още в позицията на „Продължаваме промяната“.

По закон най-малко веднъж на всеки три месеца в парламентарната комисия по правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.Тази процедура би могла да бъде ползвана, за да се потърси официален коментар от Гешев по темата.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.