Последни новини
Home / Законът / Съдът възкреси делото за т.нар. Възродителен процес и го върна на прокуратурата

Съдът възкреси делото за т.нар. Възродителен процес и го върна на прокуратурата

Defakto.bg

Състав на Софийския апелативен съд е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“, съобщи БНР, като се позова на сайта  desebg.com.

С определението си от 22 декември САС  връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване.  Сайтът припомня, че в края на май тази година Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняем по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ.

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд, с което първоначално е потвърдено постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за прекратяване на разследването по „възродителния процес“.

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно за прекратеното от прокуратурата дело.

САС посочва:

„Смъртта на обвиняемия позволява наказателното производство да бъде прекратено спрямо починалото лице, но не дава възможност за прекратяване на цялото наказателно производство, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има извършено престъпление, какво е това престъпление и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за престъплението, ако такова има.

Едва след отговор на тези въпроси и то, след като разследването по досъдебното производство е приключило по съответния ред, прокурорът би могъл да прекрати изцяло наказателното производство, ако приеме, че престъплението е само това, за което са били обвинени лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов.“, се казва в мотивите на съда, цитирани от сайта desebg.com.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.