Последни новини
Home / Законът / От 500 до 2000 лв. е глобата за физически лица за нерегламентирано използване на пиратки в София

От 500 до 2000 лв. е глобата за физически лица за нерегламентирано използване на пиратки в София

Defakto.bg

От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева, посочват за БТА от Столичната община по повод на предстоящите новогодишни празници.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация.

Промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в сила на 1 март тази година. Изцяло се забранява използването на пиротехнически изделия в междублоковите пространства, в близост до болници, църкви, училища и детски градини на територията на общината, след като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства. Проведени бяха много дискусии, включително и с представители на бранша и бяха регламентирани местата за използването на пиротехника.

На новогодишния спектакъл „Сцена под звездите“ на площад „Княз Александър I“, съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки

Според новия регламент десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) се подава заявление по образец в районната администрация, в което се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. Районният кмет преценява дали да даде разрешение за употреба. Наредбата забранява употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Безконтролното им използване се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните, заради силния шум от гърмежите, напомнят от общината. В София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които истински страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства. Всяка година животни претърпяват наранявания или загиват заради силния шум, който може да ги доведе до шоково състояние и да предизвика екстремен стрес. Фойерверките водят и до отделянето на много високи стойности вредни газове и замърсяват водата и почвата.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември определи част от текстовете в наредбата на СОС за нищожни. В мотивите на съда е посочено, че съгласно закона за оръжията и пиротехническите изделия МВР издава разрешителните за употреба на тези изделия и следи за опазването на обществения ред. Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на райони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва противоречието. Столичната община обжалва решението на съда и докато няма окончателно решение, наредбата продължава да е в сила.

Ограниченото  използването на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения. В белгийските градове Антверпен, Хаселт, Льовен, Брюж и Гент използването на фойерверки на Нова година е абсолютно забранено. Големите градове в Латвия също се отказаха от фойерверките за посрещането на 2023 година. ( БТА)

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.