Последни новини
Home / Законът / МС одобри позиция по българско дело пред Съда на ЕС за прихващане или възстановяване на ДДС

МС одобри позиция по българско дело пред Съда на ЕС за прихващане или възстановяване на ДДС

Defakto.bg

Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни по дело С-314/22 „Консорциум Реми груп” АД на Съда на Европейския съюз,
образувано по преюдициално запитване на ВАС във връзка с административно дело № 5853/2021 г. с жалбоподател „Консорциум Реми груп“ АД и ответник – директорът на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ – Варна при ЦУ на НАП. , и даде съгласие за встъпване в производство. Съобщението е на пресслужабта на Министерски съвет.

Делото е образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд във връзка с потвърден отказ за възстановяване/прихващане на данък върху добавената стойност по отправено искане за възстановяване на основание чл. 129, ал. 1 от ДОПК на данък върху добавената стойност, начислен по доставки, по които не е  извършено плащане, с акт за прихващане/възстановяване, издаден от териториална дирекция на Националната агенция за приходите.
С одобрената позиция се иска Съдът на ЕС да отговори на въпроса за допустимост при осъществена дерогация по § 2 на член 90 от Директивата за ДДС, принципът на неутралитет и член 90 от Директивата на прилагане на разпоредба от националното право. Има се предвид съдържащата се в член 129, ал. 1, изречение второ разпоредба от ДОПК, която установява преклузивен срок за подаване на искането за прихващане или възстановяване на данъка, начислен от данъчно задълженото лице при доставка на стоки или услуги при пълно или частично неплащане от страна на получателя по доставката.

Също така Съдът трябва да се произнесе и  от кой момент започва да тече давността за намаляването на данъчната основа и на данъка върху добавената стойност при несъбираемост на вземане по доставка.
Конституирането на Република България, като страна в производството по това дело, ще позволи на страната ни успешно да се включи в процеса на правораздаване, осъществяван от Съда на Европейския съюз, с оглед на еднаквото и точно прилагане на общностното право, се казва в съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

Дебатът за НПК в НС: Малко право, компенсирано с невежество и обиди На първо четене …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.