Последни новини
Home / Законът / За втори път лидерът на БСП загуби съдебната битка за отстраняване на Добрев и Паргов от левицата

За втори път лидерът на БСП загуби съдебната битка за отстраняване на Добрев и Паргов от левицата

Defakto.bg
Кирил Добрев „на подпис“ беше изключен в края на декември 2021 година с мотив „уронване доброто име на партията“, „злепоставяне на членове на Изпълнителното бюро на БСП“, „клевети и обиди“.  Добрев, който до 2020 година беше сочен като дясната ръка на лидера на БСП Корнелия Нинова стана  един от основните й критици.  Един от хората от ръководството на левицата, гласувал срещу изключването на Добрев – Калоян Паргов, който беше председател на софийската организация на БСП, също беше наказан в средата на февруари 2022 година да не може да членува в партийни органи, напомня изданието.

Кирил Добрев и Калоян Паргов остават членове на БСП, след като Върховният касационен съд с  решение от 21 декември т.г. е отказва исканото от лидера на партията Корнелия Нинова заличаване от регистъра на политическите партии на двамата като членове на Националния съвет на БСП, съобщи Дневник.

Съдът посочва, че отказът на СГС да впише исканите от Нинова промени е законосъобразен, тъй като е обусловен от вече произнесеното решение на ВКС, според което  наложените мерки за партийно въздействие на Добрев и Паргов  са взети в противоречие с Устава на БСП и с Правилника за организацията и дейността на НС на БСП“, като  налагането на мярката не е взето валидно от оправомощения за това орган – Националният съвет, а „на подпис“.

Това е второто произнасяне на ВКС по казуса. През юли върховните съдии отказаха вписване на промени по партидата на БСП, защото налагането на мярката за изключването на Кирил Добрев с извънредно решение, взето на подпис,  не е взето валидно от оправомощения за това орган – Националният съвет, съгласно Устава на БСП.  От Левицата тогава обжалваха решението.

 Отказът да се впишат заявените промени е обусловен от решаващия извод, че решенията са взети в нарушение на правилата за провеждане на неприсъствени заседания, поради което доказването на редовността на процедурата по провеждане на заседанията и гласуване на решенията в инициираното с повторното заявление производство пред регистърния съд само по себе си не може да предпостави вписване на промените“, пише в решението на вторият състав на ВКС.

И още: „По аналогични съображения не следва се обсъждат поддържаните в касационната жалба доводи за спазване на предвидената в закона и в устава на ПП „БСП“ процедура за провеждане на неприсъствените заседания и за приемане на решенията, въз основа на които е поискано повторно вписване на същите промени в състава на НС на БСП

При тези обстоятелства и с оглед задължителната сила на решението по т. д. № 1407/2022 г. на ВКС, ІІ т. о., Софийски градски съд е процедирал правилно като не е обсъждал приложените към заявлението от 30.09.2022 г. писмени доказателства, казват върховните съдии.

Така, на практика ВКС оставя в сила обжалваното от лидера на БСП решение на Софийския градски съд (СГС) от 28 октомври 2022 г. ,  Добрев и Паргов остават членове на БСП, а Нинова губи окончателно  битката за отстраняването им.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.