Последни новини
Home / Гостува ни / Акад. Николай Денков получи проучвателен мандат, доц. Наталия Киселова прогнозира нови избори от средата на март

Акад. Николай Денков получи проучвателен мандат, доц. Наталия Киселова прогнозира нови избори от средата на март

Defakto.bg
Ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период. Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми, каза акад.  Николай Денков от „Продължаваме промяната“ при получаването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от държавния глава във вторник.

Българите очакват повече разум, диалог, разбирателство и единение около важните за страната приоритети. Това заяви президентът Румен Радев при връчването на проучвателен мандат за сформиране на кабинет на Николай Денков, посочен за министър-председател от „Продължаваме промяната“ – втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

Държавният глава очаква в 7-дневен срок излъченият за премиер да предложи състав на Министерски съвет. „Вярвам, че ще използвате времето, за да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили“, посочи президентът.

Николай Денков заяви, че връщането на мандата изпълнен зависи от това дали внесената от „Продължаваме промяната“ декларация с приоритети ще получи подкрепа в Народното събрание.

Разговорът ни с президента беше изключително съдържателен. Основата беше поставена с този проект за решение, който предложихме, и който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели, които да ни обединят, и като задачи, които да свършим заедно, търсейки мнозинство в НС. Това е и най-трудната част от задачата„, коментира Денков и  допълни:

За момента имаме 109 народни представители, докато приемането на законите за изпълнение на тези задачи изискват мнозинство. Така че това е истинската дискусия, която предстои. Чувствам се удовлетворен, че разговорът с президента и екипа му беше съсредоточен върху тези задачи, които имаме да решаваме„.

Доц Наталия Киселова
Предвид темпото на конституционната процедура за съставяне на правителство поредните предсрочни парламентарни избори биха се провели на 19 март, 26 март или 2 април. Това заяви пред „Нова нюз“ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според Киселова  „Продължаваме промяната“ може да върне по-рано от 7-дневния срок втория мандат, ако програмата ѝ не събере достатъчно подкрепа в парламента.

В случай че мандатът бъде върнат, то за президента Румен Радев възниква задължение в 7-дневен срок да определи коя да е следващата парламентарна група, на която да бъде връчен проучвателният мандат – ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ или „Български възход“.

Преди Нова година, съзнателно или не, Бойко Борисов избърза да изрази подкрепа за „Демократична България“. По този начин Радев трябва да прецени дали, давайки мандат на формацията, зад този мандат няма да наднича връщането на ГЕРБ във властта“, посочи Киселова.

Ако и третият мандат е неуспешен, то президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.