Последни новини
Home / Законът / Зарков: Антикорупционните закони и механизмът за разследване на гл. прокурор са най-важни и за международния ни имидж

Зарков: Антикорупционните закони и механизмът за разследване на гл. прокурор са най-важни и за международния ни имидж

Defakto.bg
Два са символните законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), изготвени в Министерството на правосъдието и внесени в Народното събрание“, каза министър Крум Зарков пред правната комисия на НС в рамките на редовния блицконтрол. Подчерта: „Един от тях значително би допринесъл както за правосъдната ни система, така и за международния имидж на България“.
Въпросът за най-важния законопроект, който трябва да бъде приет най-скоро от депутатите, , според него, бе зададен от Милен Матеев от „Продължаваме промяната“.
Отговорът на министъра: „Надявам се Народното събрание да разгледа всички законопроекти по ПВУ. Два са символните законопроекта, един от които значително би допринесъл за подобряване на българската правосъдна система и на имиджа ни навън.  Сред символните включвам антикорупционните закони. Но най-важният е пакетът от промени в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор. Те са в отговор на 75 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и приемането им гарантира до голяма степен положителен доклад за върховенството на закона и освобождаване от някои тежести, които пречат за по-високата ни интеграция. Както и показване, че тук, у нас, освен да се говори, нещо се и прави“.
До момента от законите, които са част от поетите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост и условие за получаване на втория транш финансиране по него, парламентът окончателно прие промените в Закона за правната помощ. С тях бе разширен кръгът от лицата и от възможностите за ползване на правната помощ, гарантирана от държавата.
Пред второ четене са и измененията в Закона за кадастъра и имотния регистър, гарантиращи пълната дигитализация на имотния регистър, така че той да се превърне от регистър по лица в същински регистър на имоти.  Този проект е включен в програмата на НС за тази седмица.

     Правосъдното министерство вече има завършен анализ на двойно инкриминирани деяния в Наказателния и Административния кодекс, който скоро ще бъде представен за обществено обсъждане, заяви  Крум Зарков след заседанието на парламентарната комисия:  „Проблемът е голям, тъй като много деяния са двойно инкриминирани. От една страна това е конституционно недопустимо, от друга страна е проблем по случай на неефективността на упражняването на репресия, от трета страна –  създава и предпоставки за недобри практики. Анализът е готов и ние ще го представим на Съвета за актуализирана съдебна реформа в Министерството на правосъдието, днес обещах на народните представители да ги поканя, защото в крайна сметка те ще трябва вземат решението кое да остане административно наказание и кое да остане в Наказателния кодекс. Не предполагах колко много са онези деяния, които могат да бъдат преследвани по два начина и ще ги представим естествено публично, оттам ще предстои сериозен дебат, в който ще ангажираме и други институции, за да преценим кой е на-ефективният метод за противодействие на престъпността„.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.