Последни новини
Home / Законът / Затворът и трудовият лагер на репресирани при социализма да се признават за стаж за пенсия, реши парламентът

Затворът и трудовият лагер на репресирани при социализма да се признават за стаж за пенсия, реши парламентът

Defakto.bg

С промени в Кодекса за социалното осигуряване, приети на първо четене, се дава възможност затворът и наборната военна служба за репресираните лица да се признават за действителен стаж за пенсия. Това означава, че хората, изпратени в трудови лагери по време на социализма, ще могат да се пенсионират и при по-малко от 15 г. трудов стаж, каквото е едно от изискванията в кодекса в момента, съобщи БТА.

Законопроектът бе предложен от ДПС и бе подкрепен със 131 гласа „за“, 31 – „против“ и 38 „въздържал се“.

„За“ гласуваха народните представители от „Демократична България“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Български възход“ и 20 депутати от „Продължаваме Промяната“. „Против“ бяха депутати от групите на „Възраждане“,  част от „БСП за България“ и „част от Продължаваме Промяната“.

С „въздържал се“ гласуваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на ПП.

Законопроектът цели да допълни дефиницията за „действителен стаж“, която в момента обхваща действителното изслужено време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което човекът е работил по друго правоотношение и е бил задължително осигурен за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което е подлежал на задължително осигуряване за своя сметка.  С поправките към дефиницията се добавят периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане; времето, през което лицата, навършили 16 г. са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизиран

От името на вносителите законопроектът бе представен от Севим Али, който посочи, че редовната наборна военна служба е била задължение на всички лица, подлежащи на такава служба и с предложените промени ще се отстрани неравнопоставеността при зачитане на действителен стаж на тези лица, както и на лица, които са реабилитирани, интернирани, изселвани.

В хода на дебата Искрен Арабаджиев от ПГ „Продължаваме Промяната“ посочи, че те не подкрепят законопроекта, тъй като е достатъчно, че на тези лица им се признава осигурителният стаж.  Не е редно, отбеляза депутатът и посочи, че пенсия ще получават хора, които не са правили осигурителни вноски. Народният представител допълни , че става дума за около 2000 души, чиято пенсия би била около 314.50 лв., а средствата, които ще са нужни, ще са между седем и осем милиона на годишна база. Той призова да се реши тази несправедливост спрямо малка част от сънародниците ни.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че обсъждаме изключително кратък и важен законопроект, защото, по думите му, той показва отношението към близкото ни минало. Славов бе категоричен, че въпросният законопроект ще даде минималната дължима от нашето общество компенсация на онези български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим.  Важно е да подчертаем, че това е част от нашето осмисляне на близкото ни минало, добави депутатът.  По думите му става дума за конституционни  и граждански права.

Георги Гьоков от левицата настоя, че се решават политически проблеми чрез социалната система. Няма как да продължава това повече. Аз не казвам, че тези хора не са пострадали, не казвам, че те не трябва да имат права, но защо решаваме този проблем на тези хора чрез социалната система, попита Гьоков.

Мустафа Карадайъ коментира, че законопроектът предвижда две промени, с които се опитват да уредят прилагането на различно тълкуване от страна на администрацията, спрямо трайната практика на Върховния административен съд, който недвусмислено в своите решения изтъква, че времето на наборна стаж се признава за осигурителен стаж от трета категория. Карадайъ обясни, че именно това не се признава от администрациите, с аргумент че е записано действителен стаж задължително. Той посочи, че става въпрос на тълкувание и непрестанна борба с чиновника, за едното право и то на репресирани хора. Днес вече 33 години живеем в демокрация, благодарение на цената, която те платиха за тази демокрация, някои платиха тази цена с живота си, други със здравето си, трети платиха тази цена със свободата си, заяви председателят на ДПС.

Костадин Костадинов, председател на ПГ „Възраждане“ ,заяви, че няма да подкрепят тази поправка в КСО.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепят предложението на ДПС, тъй като е елементарен жест не само към хората, преживели Възродителния процес, но и към всички, загубили човешките си права през тези години.

Председателят на парламента Вежди Рашидов ( ГЕРБ-СДС) обърна внимание, че е един от тези, които много добре помнят Възродителния процес.  По думите му тогава много българи са се срамували от това, което се е случвало.  До днес аз не съм поискал извинение от целия български народ, и то е само защото живях между достойни български граждани, които нямаха никаква вина, каза той.

Днес говорим за едни седем милиона, не са пари колеги, защото, по думите на Рашидов, това са хората, които са построили социализма в строителни войски. Аз бях войник там, днешна България тя е построена от тези български граждани. Това са хората, които до днес са на всички български строежи, това са честни, достойни хора, които живеят на собствената си земя, добави Рашидов.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.