Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обвини двама турски граждани за пренасяне на недекларирана валута в размер на над 2 млн. лв.

Прокуратурата обвини двама турски граждани за пренасяне на недекларирана валута в размер на над 2 млн. лв.

Defakto.bg

Районна прокуратура–Хасково е привлякла като  обвиняем турския гражданин А.Б., на 23 г. заловен на ГКПП Капитан Андреево на излизане от България за Турция със значителна недекларирана сума  в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс,  съобщи Апелативна прокуратурата – Пловдив.

На 1 януари 2023 г. на ГКПП Капитан Андреево на излизане от България пристигнал товарен автомобил с турска регистрация управляван от А.Б. Той пътувал от Нидерландия за Турция през България. При извършена проверка между декоративната кора зад леглото и в задната стена в кабината на влекача и в куфар за инструменти, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ намерили  недекларирани парични средства – 225 150 евро и 4 737 550 норвежки крони. Общият размер на недекларираните парични средства е с българска равностойност около 1 321 657 лева. Обвиняемият А.Б. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по случая продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Районна прокуратура–Хасково привлича като обвиняем и А.О на 35 г., турски гражданин, за това, че на 26.12.2022 г. на ГКПП Капитан Андреево не е  декларирал писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната  и стойността на паричните средства е в особено големи размери. И в този случай престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс. Товарният му автомобил, пътувал от Великобритания за Турция, а след щателна проверка зад метални алуминиеви профили, намиращи се в предната част на полуремаркето, са открити пакети с пачки британски и шотландски паунди с различен номинал. Количеството на намерената валута е 358 440 британски паунда и 360 шотландски паунда с обща левова равностойност от 797 174 лева

Общото количество на задържаната валута при двата случая е в размер на 2 118 831 лева.

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.