Последни новини
Home / Законът / Кръгла маса: по идея на ССБ в СУ „Кл. Охридски“ симулират съдебни процеси по романа „Железният светилник“

Кръгла маса: по идея на ССБ в СУ „Кл. Охридски“ симулират съдебни процеси по романа „Железният светилник“

Defakto.bg

 

 

Снимки: Съюз на съдиите в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се е провела  Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“. Инициативата е  по идея на Съюза на съдиите в България и включва симулирането на съдебни процеси по мотиви от художествени произведения, изучавани в българските средни училища, съобщава ССБ.

Първият съдебен процес е разработен от ученици от Софийската математическа гимназия по мотиви от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев. Вторият съдебен процес по същия роман е подготвен от ученици от столичното 21. СУ „Христо Ботев“ и представен в Съдебната палата на 18 ноември 2022 г.

Кръглата маса, освен че си поставя за задача да намалява дистанцията между средното и висшето образование, е опит да приобщи учениците и студентите към спецификата на съдебния процес и да ги въведе в основните етапи, през които той се организира. Студентите и учениците имаха възможността заедно с преподаватели от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и съдии от различни институции да дискутират по въпроси, свързани с езика на правото, правото и литературата и правото и философията“, се казва в съобщението.

Участие в събитето вземат  председателят на Съюза на съдиите в България д-р Татяна Жилова, съдия Мими Фурнаджиева – председател на Гражданската колегия на ВКС и заместник-председател на ВКС, съдия Калин Калпакчиев от Наказателната колегия на Софийския апелативен съд, съдия Десислава Попколева от Гражданската колегия на ВКС, съдия Нели Куцкова – също от Софийския апелативен съд.  В дискусията са участвали и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За Димитър Талев и за преоценката на творчеството му говори проф. д.ф.н. Милена Кирова от Катедрата по българска литература, за героите на Талев – между морала и закона, пък говори доц. д-р Наталия Киселова от Катедрата по конституционноправни науки на Юридическия факултет, а за езика на българското законодателство говори доц. д-р Владислав Миланов от Катедрата по български език.

В дискусията активно са се включили  ученици, студенти от специалност „Българска филология“, от специалностите „Право“ и „Международни отношения“, както и ученици от двете училища, представили съдебните процеси, от Испанската гимназия, от НГДЕК и от Националната Априловска гимназия.

Специално участие взеха преподавателите по български език и по философия от двете училища – Божидар Георгиев, Валентин Христов и Петър Мартинов. Предвиждат се в рамките на проекта да бъдат разработени още няколко съдебни процеса, както и да бъдат организирани дискусионни семинари с участието на представители от различни институции.  Очаква се да бъде представен и документален филм по темата.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.